Vurderte å sparke Cheney

President George W. Bush vurderte å sparke sin visepresident Dick Cheney før han ble gjenvalgt i 2004.

AVSLØRER: I sine memoarer avslører tidligere president George W. Bush at han vurderte å kvitte seg med visepresident Dick Cheney. Foto: AP/Gerald Herbert/Scanpix
AVSLØRER: I sine memoarer avslører tidligere president George W. Bush at han vurderte å kvitte seg med visepresident Dick Cheney. Foto: AP/Gerald Herbert/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Grunnen var at Bush ville demonstrere at «han hadde ansvaret» i forhold til sin både mektige og kontroversielle visepresident.
Det er ex-presidenten selv som skriver dette i sin selvbiografi Decition Points, eller Avgjørelsene. Det skriver The New York Times, som har fått tak i manuskriptet før lanseringen av boka, 9. november.

Skuffet i Irak
Bush skriver også at han var mer skuffet enn noen annen over at man ikke fant masseødeleggelsesvåpen i Irak etter invasjonen i 2003. Han skriver at han «følte seg syk» da han forsto at man ikke ville finne masseødeleggelsesvåpen i Irak. Hele krigseventyret i Irak ble forsøkt begrunnet med at Iraks diktator Saddam Hussein hadde lagre av masseødeleggelsesvåpen, som angivelig var en trussel for sikkerheten i hele Midt-Østen.
Ifølge Bush så var det Cheney selv, som under en av de ukentlige lunchene de hadde, tilbød seg å trekke seg. Bush, som åpenbart syntes det var vanskelig at Washingtons politiske klasser åpent snakket om at det var Chenes som trakk i trådene, skriver at han vurderte tilbudet i tre uker, men konkluderte med at han ville beholde Cheney, også i sin andre presidentperiode. Bush skriver også at Cheney «ble sette på som mørk og hjerteløs - som en Death Vader i administrasjonen». Det er et kraftig bilde Bush bruker, for Death Vader er Den onde i Star-Wars.
Men Bush beholdt Cheney:
-Jo mer jeg tenkte på det, jo sterkere følte jeg at Dick skulle bli. Jeg hadde valgt ham for at han skulle være en politisk viktig. Jeg hadde valgt ham for å gjøre jobben. Det var nettopp det han hadde gjort, skriver Bush.

Forsvarer Irak-krigen
Til tross for at USA ikke fant noen masseødeleggelsesvåpen i Irak, så forsvarer Bush invasjonen som store deler av verden var imot, også tradisjonels nære allierte som Tyskland og Frankrike.
- Amerika er sikrere uten en selvmorderisk diktator, skriver Bush. Og han har også hjerte for irakere flest.
- Det irakiske folk har det bedre med en regjering som står til ansvar for dem i stedet for å torturere og myrde dem, skriver Bush.
I krigen mot terror forsvarer Bush bruk av det FN mener er tortur. Da CIA ringte Bush og spurte om de kunne utsette Khalid Sheikh Mohammed for simulert drukning på Guantanamo svarte Bush, ifølge seg selv.
- Forbannet riktig. Avhørene redder liv.
George W. Bush forsvarer de alle fleste av de beslutningene han tok som president. Som president var Bush en av de mest kontroversielle presidenter i moderne tid. Og da han forlot Det hvite hus i januar 2009 hadde han en historisk lav oppslutning. Derfor skriver Bush dette som en oppsummering av sin presidenttid:
- Årtier fra nå håper jeg at folk vil se på meg som en president som identifiserte de sentrale utfordringene i vår tid, og hadde fokus på landets sikkerhet, som fulgte sin overbevisning uten å vingle, men forandret kurs når det var nødvendig, som hadde tillit til at enkeltmenneskene skulle gjøre valgene i livene sine, og som brukte Amerikas innflytelse til å fremme frihet.
Sa Bush.

HEIA! Denne kvinnen la ikke skjul på hvem hun støttet under USA-valget i 2004.
Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet/ Corbis Sygma
HEIA! Denne kvinnen la ikke skjul på hvem hun støttet under USA-valget i 2004. Foto: Ørjan F. Ellingvåg/ Dagbladet/ Corbis Sygma Vis mer