Vurderte avliving fredag: - Freya forsvant

Nye detaljer om hvalrossen viser at Fiskeridirektoratet allerede fredag hadde en operasjon om eventuell avliving - men at Freya da forsvant.

BLE AVLIVET: Hvalrossen Freya ble avlivet tidlig søndag morgen i Oslofjorden. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
BLE AVLIVET: Hvalrossen Freya ble avlivet tidlig søndag morgen i Oslofjorden. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Publisert

Hvalrossen Freya ble avlivet tidlig søndag morgen i Oslofjorden.

Dokumenter Dagbladet har fått innsyn i viser at Fiskeridirektoratet har vært i beredskap til å avlive Freya siden 25. juli.

Kvelden 12. august, etter et møte med Mattilsynet, ble det besluttet at å flytte henne ville være for dyrt og krevende, har fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen uttalt til NRK.

Deretter bestemte direktoratet seg for å følge med på hvor Freya eventuelt ville dukke opp neste gang, og ta en avgjørelse for hva som skulle skje videre derfra.

FREYA: Hvalrossen har fått mye oppmerksomhet i sommer, da hun har vært på jevnlige besøk forskjellige steder i Oslofjorden. Vis mer

- Forsvant

På spørsmål om når det ble besluttet å avlive hvalrossen, svarer kommunikasjonsdirektør Anette Aase i Fiskeridirektoratet at avliving var det siste av tre alternativer som fortløpende ble vurdert - i prioritert rekkefølge:

  • Informere om å holde avstand
  • Flytte
  • Avliving

- Beslutningen ble tatt fredag ettermiddag, med forbehold om at det fortsatt var nødvendig og mulig å gjennomføre, skriver Aase i en e-post til Dagbladet.

I dokumenter som Dagbladet har sett, skriver Fiskeridirektoratet lørdag 14. august, klokka 08.51: «Operasjon enda ikke gjennomført, da hvalrossen forsvant for oss i går seint kveld».

- Hva skjedde fredag?

- Hvalrossen forsvant rundt kl. 21, svarer Aase.

- Hva slags operasjon er det her snakk om?

- Eventuell avliving.

- Etter prosedyrer

Hun forteller videre at hvalrossen ble avlivet etter deres prosedyrer tidlig søndag morgen.

- Avliving ble gjennomført raskt og uten lidelser for dyret, skriver Aase.

Det var i en pressemelding at Fiskeridirektoratet opplyste om at Freya var avlivet.

- Dyret døde momentant uten påført smerte, skrev fiskeridirektør Frank Bakke-Jensen i en e-post til Dagbladet samme dag.

«Aksjonen ble gjennomført av personell fra Fiskeridirektoratet på en dyrevelferdsmessig forsvarlig måte», heter det i pressemeldingen.

INTENS JAKT: Søndag 7. august samlet flere folk seg på Vollen i Asker for å bivåne hvalrossen Freya, som var ute etter en ærfugl. Slik endte jakten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Privat Vis mer

- Farlige situasjoner

Fiskeridirektoratet har dokumentert at personer bader med hvalrossen, og at folk oppsøker den ved vannkanten sammen med barna sine for å ta bilder.

- Publikums uaktsomme atferd og manglende etterfølgelse av anbefalingene fra myndighetene kunne sette liv og helse i fare, skriver Bakke-Jensen.

Dagbladet har tidligere i sommer skrevet om padleren Eivind Andreas Vold (29), som opplevde å få hvalrossen etter seg på en treningsøkt. Han var ikke orientert om at Freya oppholdt seg i området, men kom seg heldigvis unna uten skader.

Det har også flere ganger vært meldt om at Freya har kommet for tett på badende. Hvalrossen har for det meste oppholdt seg i Frognerkilen i sommer, men hun har også vært innom blant annet Kadettangen, et populært badested.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer