Vurderte bare tre av fem Aker-selskaper

To av de fem selskapene i Aker-handelen er ikke blitt gransket av UBS.

Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) holdt i går pressekonferanse, der hun sa at saken nå er løst. Den sveitsiske storbanken UBS har bekreftet at prisen var riktig og handelen skal opp på generalforsamling i Aker SOlutions ASA. Foto: Scanpix
Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) holdt i går pressekonferanse, der hun sa at saken nå er løst. Den sveitsiske storbanken UBS har bekreftet at prisen var riktig og handelen skal opp på generalforsamling i Aker SOlutions ASA. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I den omstridte Aker-handelen kjøpte delvis statseide Aker Solutions fem selskaper av Kjell Inge Røkkes Aker ASA. Handelen startet et rabalder vi ennå ikke har sett slutten på. Analytikere gikk hardt ut og mente at Røkke dumpet sine søppelselskaper fra et selskap han eier mesteparten i til et selskap han bare eier litt av, og hvor staten er medaksjonær.

Droppet to selskaper
For å stagge gemyttene har flere meglerhus fått i oppdrag å granske prisingen av selskapene.

Men både næringsminister Sylvia Brustad og Aker-systemet holder nå fram undersøkelsene til den sveitsiske investeringsbanken UBS, som dokumentasjon på at handelen er fornuftig.

Men banken har bare sett på tre av de fem selskapene som er omfattet av handelen.

Storbanken har ikke vurdert om det er fornuftig for Aker Solutions ASA å kjøpe selskapene Aker Clean Carbon og Midsund Bruk.

For dyrt
Meglerhuset Pareto, som gransket prisingen på vegne av staten, slakter hele handelen.

I motsetning til UBS har de sett på alle fem transaksjonene og de er også skeptiske til hva Aker Solutions skal med Aker Clean Carbon og Midsund Bruk.
«Etter vår oppfatning kan Midsund Bruk være et godt tillegg til Aker Solutions og dets Products & Technology divisjon, men vi har vanskelig for å se at det er et strategisk viktig oppkjøp.

Aker Solutions' betalingsvilje burde i så måte være moderat, noe som gjør det vanskelig å rettferdiggjøre en kjøpspris til fulle kontantstrømanalyse-verdier og en betydelig premie til bokført egenkapital.», skriver de i sin rapport. De mener at prisen på 88 millioner kroner er 15-20 prosent for høy.

Mangelfullt
Når det gjelder selskapet Aker Clean Carbon skriver Pareto ikke har tilgang til nok informasjon til at de kan uttale seg om prisingen av selskapet.
«Det strategiske rasjonale for Aker Solusjons' eierskap er etter vårt syn tilfredsstillende, da det er synergier mellom Aker Clean Carbon og Aker Solutions både når det gjelder kompetanse i forbindelse med videre utvikling av teknologien og i en eventuell kommersiell fase.

Informasjonen som er lagt fram fra selskapet er imidlertid svært begrenset med hensyn på forretningsplaner og budsjetter slik at det etter vårt syn ikke lar seg gjøre å utarbeide en forsvarlig verdsetting av selskapet», skriver de.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer