Vurderte brudd med Clinton-stiftelsen

Interne UD-notater avslører.

TOPPMØTE: Jonas Gahr Støre var utenriksminister både da Norge begynte å støtte Clinton-stiftelsen i 2007 og da de i 2010 revurderte støtten etter at Hillary Clinton var blitt utenriksminister. Her er Clinton på besøk i Norge i  2012..
Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
TOPPMØTE: Jonas Gahr Støre var utenriksminister både da Norge begynte å støtte Clinton-stiftelsen i 2007 og da de i 2010 revurderte støtten etter at Hillary Clinton var blitt utenriksminister. Her er Clinton på besøk i Norge i  2012.. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Helt siden 2007 har Norge vært en stor bidragsyter til Clinton-stiftelsen - det humanitære familiefondet til Bill, Hillary og Chelsea Clinton.

Over en halv milliard kroner er sendt fra Norge til den kontroversielle stiftelsen, som både Bernie Sanders og Donald Trump har angrepet i valgkampen. Kritikken går på at stiftelsen er «pay to play» – at de som gir penger har fått tilganger og fordeler andre ikke har fått. Stiftelsen er en av hovedgrunnene til at Trump nærmest konsekvent omtaler Clinton som «skurken Hillary».

De norske pengene er brukt i stiftelsens arbeid mot HIV-spredning, for spedbarnhelse og klima. I UDs omtale av disse prosjektene har det blitt framhevet hvor viktige de er for barn, mødre og klima. Og flere evalueringer Dagbladet har lest vurderer også prosjektene som bistandsfaglig gode.

Men Norge har også et annet motiv for å gi penger til Clinton-stiftelsen. Intern UD-korrespondanse Dagbladet har fått innsyn i, viser at begrunnelsen for samarbeidet med Clinton også er politisk strategisk.

«Når det ellers passer for videre avklaring av samarbeidet vil det være viktig å legge samarbeidet med Clinton Foundation til dialog med politisk ledelse, siden begrunnelsen for samarbeidet også i stor grad har vært politisk strategisk», skrev Sigrun Møgedal i 2010.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer