Vurderte dynamitt for å få ut skadeskutt gaupe

Sitter fast i hule i Nord-Trøndelag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ei skadeskutt gaupe har søkt tilflukt i ei hule i Namsskogan i Nord-Trøndelag, etter at det søndag ble forsøkt felt av et jaktlag.

Både Statens Naturoppsyn og fylkesmannen har vært i området, uten at de så langt har lyktes å avlive gaupa, sier fylkesmiljøvensjef i Nord-Trøndelag, Svein Karlsen til Dagbladet.no.

- De forsøkte å ta seg inn i hula, men det var ikke mulig, sier Karlsen. 

Spor på åstedet viser at dyret har flyttet på seg i løpet av dagen.

- Tidligere i dag forlot gaupa hula, beveget seg rundt tre kilometer, og la seg inn i en ny hule, opplyser han, og sier de i morgen vil ta en ny vurdering av gaupas tilstand.

Vurderte dynamitt
Fylkesmiljøvernsjefen forteller at i tillegg til at dyret ble forsøkt røyket ut, så vurderte personene på stedet flere alternativer for å få tilgang til det skadeskutte dyret.

Blant disse var muligheten for å sprenge seg inn med dynamitt.

- Det ville vært vanskelig å få til på en kontrollert måte. Hadde det blitt smelt av dynamitt, så kunne stein blitt revet ned slik at man ikke ville visst om dyret var dødt eller ikke, sier Karlsen.

Mindre skader enn fryktet
Med et kamera festet på en stang har et lokalt jaktlag greid å avfotografere gaupa, som betegnes som både skadet og aggressivt.

Karlsen mener imidlertid det er et godt tegn at dyret i dag tok seg inn til et nytt skjulested flere kilometer unna.

- Det kan tyde på at dyret er mindre skadet enn vi først trodde. Vi skal kontrollere den nye hula i morgen, sier han.

Karlsen betegner jaktlaget som skadeskjøt dyret som erfarent, og forteller at dette var den andre gaupa tatt under årets jakt som startet 1. februar.

- Situasjonen er veldig trasig. Å ha et skadet dyr uten å vite tilstanden er ikke hyggelig, sier fylkesmiljøvernsjef Karlsen.

VURDERTE DYNAMITT: Fylkesmiljøvernsjef Svein Karlsen sier det blant annet ble vurdert bruk av dynamitt for å få tilgang til den skadeskutte gaupa. 
Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
VURDERTE DYNAMITT: Fylkesmiljøvernsjef Svein Karlsen sier det blant annet ble vurdert bruk av dynamitt for å få tilgang til den skadeskutte gaupa. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer