Valgte massevaksinasjon mot svineinfluensa:

Vurderte ikke bivirkninger

Det ble ikke laget noen vurdering av nytte opp mot risiko for bivirkninger da Norge fattet beslutning om massevaksinasjon mot svineinfluensa i 2009.

23. oktober 2009: - I dag har jeg fått orientering om at Helsedirektoratet på dagens kriseutvalgsmøte har bestemt å anbefale hele befolkningen om å la seg vaksinere etter at risikogruppene har fått vaksinen, sa helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Flankert av daværende helsedirektør Bjørn-Inge Larsen. Foto: Lise Åserud / NTB
23. oktober 2009: - I dag har jeg fått orientering om at Helsedirektoratet på dagens kriseutvalgsmøte har bestemt å anbefale hele befolkningen om å la seg vaksinere etter at risikogruppene har fått vaksinen, sa helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap). Flankert av daværende helsedirektør Bjørn-Inge Larsen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har i en serie artikler vist hvordan 2,2 millioner nordmenn vaksinerte seg mot svineinfluensaen i 2009 – med vaksinen Pandemrix. Den var lite testet, og ikke testet i det hele tatt på barn da den ble godkjent av legemiddelmyndighetene.

Vaksinen viste seg i ettertid å ha noen sjeldne, svært alvorlige bivirkninger. 156 nordmenn har fått i alt 350 millioner i erstatning for vaksineskader, de fleste av dem for å ha pådratt seg narkolepsi.

Nå viser det seg at:

  • Nytte-risiko: Folkehelseinstituttet (FHI) gjorde ingen vurdering av nytte opp mot risiko for bivirkninger, da de anbefalte hele befolkningen å vaksinere seg. FHI sa en slik vurdering burde vært laget, men laget det ikke.
  • Nytte-kostnad: Helsedirektoratet laget et samfunnsøkonomisk notat som konkluderte med at massevaksinasjon var svært lønnsomt. Men skrev samtidig at informasjonen om bivirkninger var så mangelfull at den måtte holdes utenfor analysen.
  • Nytte-kostnad: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) gjorde ingen samfunnsøkonomisk vurdering av beslutningen om massevaksinasjon i ettertid, da de evaluerte håndteringen av pandemien.

Ekspertene var i 2009 tilsynelatende bare opptatt av hvor fort vaksinen kunne spres og hvem som skulle få den først.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer