Vurderte rettssak mot Oslo kommune

Avtroppende helse- og sosialombud i Oslo Helge Hjort (48) avslører nå at han vurderte å gå til kollektiv rettssak mot kommunen på vegne av byens pleietrengende. Etter ti år i stillingen har han ett råd til byrådet: Lytt til ombudet!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helge Hjort bruker eksempler fra bydelene Grorud og Ullern i debattinnlegg i aftenutgaven til Aftenposten de siste to dagene. Han beskriver hvordan bydelene trakk tilbake hjemmehjelpstjenester som var gitt etter lovbestemte vedtak. Det fikk heller ingen konsekvenser for bydelene og kommunen da Fylkesmannen fant inndragelsen av tjenestene ulovlig. Ombudets kamp for at de eldre som ble fratatt tjenestene skulle få kompensasjon, førte ikke fram.

Ikke gehør

- Vi har ikke vunnet gehør for en erstatning i det hele tatt, selv om vi har forsøkt fra flere synsvinkler. Den eneste muligheten jeg ser, er å gå rettens vei, men sjansene er små og sakene er ressurskrevende for de enkelte eldre.

Tanken om å gå til en kollektiv rettssak mot myndighetene har streifet meg, men med en viss beklagelse har jeg slått den fra meg, sier Hjort.

- Ombudets rolle er å være en ressurs for folk som utsettes for urett, ikke å drive gjennom krav for de enkelte, sier han.

I ti år har han vært helse- og sosialombud i Oslo, og i sommer går han av fra stillingen. I fire debattinnlegg i Aftenposten Aften tar han opp kritikkverdige forhold i Oslo kommune.

- Jeg ønsker å si ifra om noe som systematisk rammer store grupper. Slike forhold som de jeg har tatt opp, rammer hele grupper, og det er både viktig og riktig å si fra. Men det finnes også bydeler i Oslo som driver på en god måte, sier han.

Uten konsekvenser

- Det er bare én lovbryter som er så heldig at han uten konsekvenser kan bryte loven på denne måten, og det er den offentlige myndighet. Når en bydel kan gjøre urett på denne måten, krever det en stor avstand til de det faktisk går utover. Jeg tviler på at man ville utsette pleietrengende for noe sånt dersom man kjente dem eller var i familie med dem.

Når han nå går av som helse- og sosialombud, har han ett råd til byrådet:

- Mitt råd til byrådet er at de bør lytte mer til ombudet, et kontor de selv har opprettet og som får oppleve konsekvensene av de vedtak som gjøres, sier Hjort.

SIER FRA: Helge Hjort