- Vurdér å gå av

- Nå må du vurdere å gå av, Korsvold! Det er den knallharde oppfordringen fra direktør Knut Traaseth i Aksjesparerforeningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Traaseth representerer landets småaksjonærer, og har fått nok av opsjonsrotet i Storebrand.

- Kredittilsynets melding om at det har foregått noe ulovlig, er så alvorlig at både konsernsjef Åge Korsvold og styreformann Jon Gundersen må vurdere sin stilling, sier han.

I går ble Traaseth kontaktet av en rekke aksjonærer, som er forbannet på Storebrands håndtering av saken, og sier de ikke lenger har tillit til konsernsjefen.

Fredag forsikret Åge Korsvold overfor programleder Fredrik Skavlan og nesten 900000 seere av «Først & sist» på NRK1 at han ikke har gjort noe ulovlig. I går ettermiddag fikk han styrets støtte, men bare en halvtime seinere kom Kredittilsynet til stikk motsatt konklusjon: Loven er brutt!

Sterkt svekket

Korsvolds integritet er så sterkt svekket at styret vil få betydelige problemer med å forsvare sin tillit til ham. Styreformann Jon R. Gundersen ville i går kveld ikke avsløre om Korsvold får sparken.

- Vi tar til etterretning at Kredittilsynet har en annen vurdering

Storebrand

 • Et av landets største og viktigste finanskonsern. Har 1300 ansatte og forvalter 154 milliarder kroner.
 • Markedsverdien er 18 milliarder kroner fordelt på 40000 aksjonærer.
 • Er ledende i Norge på livsforsikring med 31 prosent av markedet.
 • 280000 personer har individuelle livsforsikringer i Storebrand.
 • 6000 bedrifter har tegnet kollektiv pensjon i Storebrand for 210000 arbeidstakere.
 • 2500 bedrifter har tegnet gruppelivsforsikringer i Storebrand som til sammen dekker 550000 arbeidstakere.
 • I tillegg eier selskapet 44 prosent av det nordiske skadeforsikringsselskapet If, som også omfatter Plus Forsikring og Europeiske Reiseforsikring.
 • Storebrand Fondene har 102000 fondskunder.
 • Storebrand Bank forvalter 10 milliarder kroner for 41000 privatkunder og 2000 bedriftskunder.
 • Finansbanken, som også eies av Storebrand, forvalter 15 milliarder kroner.
av denne saken enn oss. Styret skal ha et møte 10. oktober, og da vil vi igjen diskutere opsjonsavtalene, samt formulere et tilsvar til Kredittilsynets foreløpige reaksjon, sier Gundersen til Dagbladet.

Kredittilsynets styre behandler saken 25. oktober. De kan velge å oversende saken til Økokrim for videre etterforskning og eventuelt påtale.

- Men det er for tidlig å spekulere i de baner nå, sier direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet.

Tabben

Korsvolds tabbe var at han inngikk tre private opsjonsavtaler. En ved ansettelsen i 1994, en i 1998 og en med Steen & Strøm (alias Stein Erik «Rimi» Hagen) for snaue to uker siden. Avtalene skulle spe på en lønn han selv og styret mente var i minste laget.

Verdipapirhandelloven, som ble skjerpet i 1999, stiller strenge krav til egenhandel i aksjer og verdipapirer når man er ansatt i en finansinstitusjon. Loven ble skjerpet etter at det ble avslørt at blant andre ansatte i Storebrand hadde drevet egenhandel på si.

Storebrand mener Korsvold ikke omfattes av regelverket for egenhandel, fordi han ikke mottar løpende eller periodisk informasjon om enkeltstående transaksjoner. Kredittilsynet sluker ikke argumentasjonen:

- Som toppleder i et konsern som primært driver med verdipapirhandel, kan ikke Korsvold hevde at han ikke har innsyn i konsernets investeringer og forvaltningen av finansielle instrumenter, sier Skogstad Aamo.

Han mener Korsvold har utvist dårlig skjønn siden han ikke har forstått at et regelverk som rammer hundrevis av hans underordnede også må gjelde ham selv.

- Urovekkende

- Er det mulig for Korsvold å bli sittende?

- Jeg tør ikke konkludere, men enhver brist i vurderingsevnen er et skudd for baugen. I så måte har Korsvold og Gundersen opptrådt likt. Derfor er det ikke nok at bare en av dem tar konsekvensene, mener Knut Traaseth i Aksjesparerforeningen, og legger til:

- Det er urovekkende at styrets formann og konsernsjefen fastholder, etter alt dette, at de ikke ser noe galt i det som har skjedd. Det er nesten mer urovekkende enn at Korsvold på et tidligere tidspunkt inngikk slike opsjonsavtaler.

Storebrand er Norges største forsikringsselskap, med i alt 40000 aksjonærer. Selskapet lever av sin troverdighet. Antakelig er det bare flyselskaper som er mer avhengig av et godt rykte enn finansinstitusjoner, som forvalter folks økonomi og selger trygghet i form av forsikring.

- Alt dreier seg om tillit, sier Traaseth, og beklager:

- Likevel virker det som om toppene er opptatt av å gjøre slike ting i de lukkede rom.

Full retrett

Det var en konsernsjef på full retrett som møtte media under en pressekonferanse på Aker Brygge i går:

- Det som nå skjer er helt åpenbart uheldig for selskapet. Jeg fastholder at jeg ikke er i kretsen som omfattes av reglene om egenhandel, men vil i framtida handle som om jeg er det, sa Korsvold.

Han var ikke tilgjengelig for kommentarer etter at Kredittilsynets foreløpige konklusjon ble kjent i går ettermiddag.

Rektor ved Norges Handelshøyskole Victor Norman ønsker ikke å kommentere Storebrand-saken. På prinsipielt grunnlag sier han likevel:

- Alle bedrifter trenger tillit, og finansinstitusjoner trenger det mer enn alle andre.

- Renommé er viktigere enn penger, sa da også Åge Korsvold i 1994.

Nå møter han seg selv så ettertrykkelig i døra at det antakelig bare er en vei å gå. Ut.

Opsjonssaken

 • Ved tre anledninger har Storebrands konsernsjef Åge Korsvold inngått private opsjonsavtaler.
 • Dagens Næringsliv har avslørt at avtalene ble inngått med millionrabatt gitt av blant andre Stein Erik Hagens selskap Steen & Strøm. Etter avsløringene har Korsvold annullert to av avtalene.
 • Kredittilsynet mener Korsvold etter egenhandelsregelverket i verdipapirhandelloven ikke hadde lov til å inngå opsjonsavtalene.
 • Korsvold bestrider Kredittilsynets påstand. Storebrands styre har gitt Korsvold full støtte.
RYGGEN MOT VEGGEN: Konsernsjef Åge Korsvold sitter særdeles utrygt etter at Kredittilsynet i går stemplet opsjonsavtalene hans som ulovlige.
HAR FÅTT NOK: Administrerende direktør Knut Traaseth i Aksjespareforeningen.