SPRER SMITTE: Sør-Afrikanere blåser i sine vuvuzelaer. Foto: AP Photo/Schalk van Zuydam
SPRER SMITTE: Sør-Afrikanere blåser i sine vuvuzelaer. Foto: AP Photo/Schalk van ZuydamVis mer

Vuvuzelaen sprer smitte

Spyttdråpene som kommer ut av instrumentet kan bære på virus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet):Britiske forskere gjør det klart at plast-trompetene, eller de såkalte vuvuzelaene, som publikum blåser i under fotball-VM, sprer virus og bakterier, skriver Dagens Medisin.

Influensasesong Spyttdråpene som kommer ut av instrumentet kan bære på virus.

Fordi det er vinter og influensasesong i Sør-Afrika, mener forskerne at trompetene er en større smittespreder enn hoste.

Det har tidligere blitt spekulert i hvorvidt FIFA skulle forby plastinstrumentet. Spillere, trenere, publikum - og ikke minst TV-seere klager på det vanvittige lydnivået i Sør-Afrika. Det har gjort at flere tusen har skaffet seg ørepropper, som kalles Vuvu-stop.

Dette har imidlertid blitt avvist av FIFAs kommunikasjonsdirektør, Rich Mkhondo.

- Vuvuzelaene er kommet for å bli, og kommer ikke til å bli forbudt. De er den del av fotballkulturen i Sør-Afrika. Vuvuzela er blitt et internasjonalt instrument, sier han.

- Bør være ulovlig Haakon Arnesen ved Øre-Nese-Hals-avdelingen på St. Olavs Hospital, har tidligere uttalt til Dagbladet at instrumentet bør forbys. 

- Hvis folk sitter rett ved siden av noe som blir målt til 130 desibel, burde det vært ulovlig etter mitt skjønn. Da har det ikke noe på en fotballstadion å gjøre, da er det veldig farlig for øret, sier han.