Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

VW-krisa ga billige BMW-aksjer til Norge

Det norske oljefondet er blitt fjerde største eier i den tyske bilgiganten BMW.

DELVIS NORSK: Ifølge die Welt har oljefondet kjøpt seg opp i BMW, her representert med Jeff Koons 17. BMW Art Car fra 2010 Foto: NTB Scanpix
DELVIS NORSK: Ifølge die Welt har oljefondet kjøpt seg opp i BMW, her representert med Jeff Koons 17. BMW Art Car fra 2010 Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): En talsmann for BMW bekrefter overfor avisa die Welt at det statseide fondet i begynnelsen av oktober passerte grensa på tre prosent. Dermed ble Oljefondet lovmessig pålagt å informere offentligheten. Talsmannen bekrefter overfor die Welt at eierandelen innebærer at Norge nå er fjerde største eier av BMW-aksjer.

Slo til under krisa Den tyske avisa mer enn antyder at nordmennene må ha kjøpt seg tungt inn akkurat i løpet av de dagene for tre uker siden, hvor Volkswagen-skandalen sendte også kursen på BMW-aksjen i kjelleren.

I løpet av siste månedsskifte dalte prisen ned på mellom 77 og 80 euro (en euro koster for tida om lag ni kroner og 20 øre).

De siste dagene har imidlertid vist at BMW ikke utstyrte sine dieselbiler med hemmelige program som får målerne til å vise alt for lav forurensing.

«Prisavslag» Dermed har kursen tatt seg inn igjen, og ligger i dag på 89 euro - noe som innebærer at Oljefondet fikk aksjepakka med 10 prosents avslag på prisen.

Potensialet er imidlertid voldsomt. For bare et halvt år siden ble BMWs aksjer omsatt for 120 euro.

Norges Bank Investment Management kommenterer aldri kjøp og salg av slike aksjer, ut over at eventuelle endringer blir synlige når årets resultater legges fram.

Tre andre
Fra før sitter søsterparet Susanne Klatten og Stefan Quandt med hele 46,7 prosent av aksjene, mens den amerikanske finansinvestoren Blackrock - med 0,8 prosent flere aksjer enn Oljefondet - er den tredje storeieren.

Søskenparet Klatten og Quandt har arvet sine aksjer etter faren, som på slutten av 50-tallet reddet Bayerische Motoren Werke (BMW) fra en truende økonomisk undergang. Denne investeringen førte til at arvingene i dag sitter på den største privatformuen i Tyskland.

Die Welt melder at det norske fondet også tidligere hadde en aksjepost i BMW, uten at avisa vet når denne ble kjøpt - eller hvor stor den var.

Avisa konstaterer imidlertid at med dagens kurser, utgjør den norske investeringen en verdi på 14,5 milliarder kroner.  

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!