Wa Wamweres økonomi saumfares

Rikstrygdeverket vil etter alt å dømme endevende Koigi wa Wamweres økonomi for å finne ut om den kenyanske politikeren urettmessig har mottatt uføretrygd fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Koigi Wa Wamwere (51) tjener 40 000 kroner måneden som nyvalgt medlem i nasjonalforsamlingen i Kenya. Samtidig mottar han uføretrygd fra Norge, skrev VG i dag.

I tillegg mottok menneskerettighetsforkjemperen 1 million kroner i arbeidsstipend fra Utenriksdepartementet, for å forske, skrive og holde forelesninger som stipendiat ved Columbia University i New York. Han har også mottatt 100.000 kroner i stipend fra stiftelsen Fritt Ord.

Som uføretrygdet kan man bare tjene en gang Folketrygdens grunnbeløp, 54.170 kroner, uten å få trygden innskrenket.

Slår ned på juks

Rikstrygdeverket vil ikke kommentere Wa Wamwere spesielt, men seksjonssjef Magne Fladby fastslår at myndighetene slår hardt ned på trygdejuks.

- I sånne type saker setter vi på de ressursene som er nødvendig for å komme til bunns i saken. Hvis disse påstandene er riktige, er det ingen grunn til å behandle denne saken annerledes enn andre, sier Fladby til NTB.

Trygdemyndighetene vil nå jobbe for å fremskaffe mest mulig dokumentasjon før de eventuelt går til politianmeldelse. Det avhenger også av om det mulige misbruket har skjedd med forsett, samt av beløpenes størrelse. Dersom Wa Wamwere finnes skyldig i trygdejuks, risikerer han fengselsstraff.

- Hvis beløpet man anses å ha skaffet seg urettmessig overstiger 30-40.000 kroner, kan det gis ubetinget fengsel, fra et par uker til to-tre måneder, sier Fladby.

Wa Wamwere har mottatt lønn som kenyansk toppolitiker siden 1. februar. Spørsmålet er nå om også stipendpengene på 1,1 million kroner anses som lønn. I så fall kan norgesvennen ha mottatt uføretrygd urettmessig siden juni 2001.

- Jeg vil anta at et arbeidsstipend vil regnes som lønnsinntekt, sier Kari Sandnes, fagsjef i Rikstrygdeverket.

- Rydd opp!

Koigis mangeårige venn og støttespiller i Norge, forsker Anders Breidlid ved Høgskolen i Oslo, tror ikke Wa Wamwere har handlet med overlegg.

- Jeg vil ikke forsvare eventuelt misbruk, men jeg regner med at dette beror på en misforståelse. Jeg tror rett og slett ikke Koigi har tenkt på dette, uten at det er noen unnskyldning. Mitt råd til han er krystallklart: Han må øyeblikkelig sette seg inn i saken og rydde opp. Han har selvsagt ikke krav på noen uføretrygd nå, sier Breidlid.

Wa Wamweres søster Alice er ulykkelig over brorens situasjon.

- Nå vil folk tenke at han er en svindler. Men det er han ikke, sier hun.

NTB lyktes ikke å komme i kontakt med Wa Wamwere fredag. Det gjorde heller ikke Breidlid. Men forskeren har vært i kontakt med Wa Wamwere via e-post de siste par ukene, og vet hva han vil råde sin venn til neste gang han snakker med ham:

- Koigi må legge seg flat for kritikken og levere tilbake pengene ved første mulige anledning, sier Breidlid, som har kjent Wa Wamwere siden 1987-88, blant annet som leder av støttegruppen for den i mange år fengslede kenyanske opposisjonspolitikeren.

(NTB)