Wagner-avhopper pågrepet i Sverige

Den tidligere offiseren hos leiesoldatorganisasjonen Wagner-gruppen, Andrej Medvedev, søkte om politisk asyl i Norge i januar. Nå skal han være pågrepet i Sverige, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Gulagu.net, som bistår ham.

I OSLO: Andrej Medvedev, som tidligere jobbet for den brutale russiske leiesoldat-organisasjonen Wagner-gruppen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
I OSLO: Andrej Medvedev, som tidligere jobbet for den brutale russiske leiesoldat-organisasjonen Wagner-gruppen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Annonse

Medvedev skal ha jobbet for den russiske leiesoldatorganisasjonen i Ukraina før han rømte fra Russland til Norge og søkte asyl i januar.

Medvedev skal ha tatt en buss fra Norge til Sverige fordi han fikk høre at sigaretter kostet halvparten av prisen der. Men da han ikke rakk bussen hjem til Norge igjen, ble han pågrepet av svensk politi, skriver Gulagu.net på Telegram.

WAGNER-AVHOPPER: Gulagu-grunnlegger Vladimir Osetsjkin møtte Wagner-avhopper Andrej Medvedev i Norge. Video: Kristin Svorte. Vis mer

Ringte fra fengsel

Wagner-gruppen anklages for en lang rekke krigsforbrytelser under den russiske invasjonen av Ukraina. For norske myndigheter ble asylsøknaden til Medvedev en het diplomatisk potet.

- Om kvelden 6. april ringte Medvedev til Gulagu.nets hotline fra immigrasjonsfengselet i Gøteborg og fortalte at han dro fra Oslo til Gøteborg for to dager siden for å kjøpe billige sigaretter, skriver Gulagu.net ifølge Expressen.

26-åringen skal ikke ha rukket bussen hjem til Norge igjen, og skal ha blitt pågrepet av politiet da han gikk langs veien. Etter som han ikke har oppholdstillatelse i Sverige, ble han sendt i varetekt hos svenske immigrasjonsmyndigheter.

- Det er ingen opplysninger som jeg har kjennskap til. Jeg har ikke mulighet til å undersøke det nå eller en gang mulighet til å bekrefte det om de skulle være tilfellet, sier kommunikasjonssjef for Migrationsverket, Linda Widmark, til Expressen.

Ber om unnskyldning

Ifølge Gulagu.net angrer Medvedev nå på turen. Han skal også ha sagt at han ikke var klar over at han ikke hadde lov til å forlate Norge mens asylsøknaden behandles.

- Andrej Medvedev ba om unnskyldning og håper på en sjanse til å returnere til Norge til huset der han bor. Han er takknemlig til Norge for mottakelsen, hjelpen og støtten og lover ikke å gjøre noe liknene i framtida, skriver Gulagu.net.

Menneskerettighetsorganisasjonen ber også Norge om å vise forståelse for 26-åringens situasjon og viser til en traumatisk barndom.

- Igjen. Vi er ikke advokater for denne unge mannen. Men han forlot frivillig Wagners ulovlige væpnede gruppe, nektet å delta i krigen og avslørte JEvgenij Prigozjins og hans medsammensvornes umenneskelige metoder, skriver Gulagu.net.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer