Russlands invasjon av Ukraina:

- Wagner-base angrepet

Ukrainske myndigheter hevder å ha angrepet Wagner-gruppens provisoriske hovedkvarter i Luhansk i Donbas. Leiesoldatene skal ha lidd «betydelige tap».

ANGREPET: Dette hotellet i Kadijivka i Luhansk fylke skal ha blitt brukt som et slags hovedkontor for den beryktede Wagner-gruppa. Søndag skal ukrainske styrker ha gjennomført et angrep mot hotellet. Foto: Myndighetene i Luhansk
ANGREPET: Dette hotellet i Kadijivka i Luhansk fylke skal ha blitt brukt som et slags hovedkontor for den beryktede Wagner-gruppa. Søndag skal ukrainske styrker ha gjennomført et angrep mot hotellet. Foto: Myndighetene i Luhansk Vis mer
Publisert

Ukrainske styrker skal søndag ha gjennomført et målrettet angrep mot et hotell i byen Kadijivka i Luhansk fylke, et av to fylker som utgjør Donbas-regionen øst i Ukraina.

Eksil-guvernøren i Luhansk, Serhij Hajdaj, hevder hotellet fungerte som et provisorisk hovedkontor og base for den beryktede russiske Wagner-gruppa.

- Et enormt antall av de som var der, døde, sier Hajdaj i et intervju med ukrainsk TV, som han har publisert på sin Telegram-kanal.

FLAMMEHAV: Flere videoer i sosiale medier viser en voldsom brann i etterkant av angrepet mot en russisk base i den okkuperte byen Melitopol, sør i Ukraina. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Kjemper for Russland

Wagner-gruppa er et privateid leiesoldat-selskap, som ble grunnlagt av Jevgenij Prigozjin, oligarken som kalles «Putins kokk».

Gruppa har eksistert siden 2014, og deltok i den russiske okkupasjon av den ukrainske Krim-halvøya, som seinere ble annektert, og deretter i krigen i Donbas.

Siden det har leiesoldater fra Wagner-gruppa kjempet i blant andre Syria, Den sentralafrikanske republikken og Libya, alltid på vegne av Russland.

Nå deltar Wagner-gruppa aktivt i krigen mot Ukraina, og har blant andre rekruttert innsatte i russiske fengsler.

Generalløytnant Arne Bård Dalhaug tror den type ukrainske angrep man har sett de siste ukene vil fortsette. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Twitter / Dagbladet TV Vis mer

Bak kontaktlinjen

Hajdaj har delt av bilder av det akutelle hotellet på Telegram. Bildene og saken er omtalt av en rekke internasjonale medier, deriblant BBC.

De har klart å verifisere at bildene stammer fra Kadijivka, men har ikke klart å verifisere hvorvidt hotellet faktisk ble brukt som et slags hovedkvarter av Wagner-gruppa.

Kadijivka ligger om lag 50 kilometer vest for byen Luhansk, hovedstaden i Luhansk fylke.

BORTE: Dette bildet skal vise det som er igjen av hotellet som ble angrepet av ukrainske styrker. Foto: Myndighetene i Luhansk
BORTE: Dette bildet skal vise det som er igjen av hotellet som ble angrepet av ukrainske styrker. Foto: Myndighetene i Luhansk Vis mer

Bare noen kilometer øst for byen går den gamle kontaktlinjen som skilte ukrainske styrker fra russiske hybridstyrker inntil 24. februar i år.

Noen mil vestover ligger Bakhmut, som i disse dager er under tung beskytning fra russiske styrker.

Da Wagner-gruppas hovedkvarter i Popasna ble rammet av et ukrainsk angrep i august, var det nettopp Luhansks eksil-guvernør Serhij Hajdaj som offentliggjorde nyheten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer