Britisk etterretning:

- Wagner-gruppas rolle har utviklet seg

Søndag beskriver britisk etterretning at den privateide militær-gruppen Wagner har endret rekrutteringspraksis, og satt seg store mål i Ukraina-konflikten.

«PUTINS KOKK»: Flere ting tyder på at «Putins kokk», Jevgenij Prigozjin, får en stadig viktigere rolle i den russiske invasjonen av Ukraina. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB
«PUTINS KOKK»: Flere ting tyder på at «Putins kokk», Jevgenij Prigozjin, får en stadig viktigere rolle i den russiske invasjonen av Ukraina. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Britisk etterretning melder søndag morgen at den privateide militærorganisasjonen Wagner-gruppens rolle i Ukraina-konflikten har utviklet seg betydelig.

- I tidligere konflikter har de holdt relativt høye rekrutteringsstandarder, med mange operatører som tidligere har vært profesjonelle russiske soldater, heter det i en oppdatering på det britiske forsvarsdepartementets Twitter-konto.

Nå skal imidlertid organisasjonen ha senket kravene, og den 27. oktober skal eieren av Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, ha innrømmet at gruppa nå rekrutterer fanger fra russiske fengsel.

Blant de rekrutterte fangene skal også være personer med alvorlige sykdommer, som hiv og Hepatit C, heter det i oppdateringen.

- Prigozjin har nylig diskutert planer for å lage en 200 kilometer lang defensiv «Wagner-linje» i østlige Ukraina. Denne målsettingen ville krevd en stor arbeidsstyrke, heter det i oppdateringen om mannen som ofte omtales som «Putins kokk».

- Det er en realistisk mulighet at noen av de rekrutterte fangene i begynnelsen vil bli satt til å bygge forsvarsverkene, heter det videre.

WAGNERGRUPPEN: Den russiske oligarken Jevgenij Prigozjin, mannen bak «Wagnergruppen», rekrutterer russiske fanger til krigen i Ukraina. Video: Telegram / Wagnergruppen. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Wagner-gruppa

Wagner-gruppen, en på papiret ikke-eksisterende organisasjon, er en organisasjon bestående av leiesoldater som en rekke ganger tidligere har gjort seg synlig i konflikter verden over.

Ikke minst har gruppen gjort seg synlige som deltakere i den russiske invasjonen av Ukraina.

I årevis var det ukjent hvem som sto bak den paramilitære organisasjonen, men i 2022 innrømmet oligarken Jevgenij Prigozjin å være grunnleggeren av gruppa.

Prigozjin regnes som en av Putins nærmeste allierte, kalles ofte for «Putins kokk» fordi Putin ofte benyttet Prigozjins restauranter og cateringbedrifter som vertskap i møte med utenlandske embetsmenn.

I kjølvannet av manglende russiske resultater i invasjonen, mener nå flere at Prigoszjin blir en stadig viktigere profil i invasjonen.

Kjeftet på Putin

Russlands militære ledere har fått mye kritikk innad i Russland den seineste tiden for mislykkede forsøk på å føre krig i Ukraina.

En av de som har vært uttalt i sin misnøye er nettopp Prigozjin, som skal ha kjeftet på Putin over de dårlige resultatene, ifølge amerikanske etterretningskilder.

Ifølge tankesmia Institute for the Study of War (ISW) tyder ting på at Prigozjin er i ferd med å bli «ansiktet på den 'russiske spesialoperasjonen' i Ukraina».

Prigozjins villighet til å bruke intern misnøye med resultatene i krigen for å manøvrere seg opp i hierarkiet av Putins nærmeste, er også en indikasjon på at maktstrukturen rundt Putin kan være i ferd med å slå sprekker, mener eksperter.

- Det er et problem for Putin at så mange er misfornøyde. Hvis krigen går dårligere, tenker nok Putin også at det kan bli en trussel mot hans egen makt - og kanskje, i ytterste konsekvens, en trussel mot hans politiske og faktiske overlevelse til slutt, har sjefforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll, tidligere uttalt til Dagbladet om situasjonen i Putins innerste krets.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer