Krigen i Ukraina:

Wagner i Putins «private hær»

Leiesoldathærens framtid har vært uklar. Nå er en ny leder - og struktur - klar, ifølge britisk etterretning.

UNDER KONTROLL: Leiesoldathæren Wagner-gruppa skal nå være innlemmet i «Putins private hær», mener britisk etterretning. Foto: NTB
UNDER KONTROLL: Leiesoldathæren Wagner-gruppa skal nå være innlemmet i «Putins private hær», mener britisk etterretning. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Pavel Prigozjin (25), sønn av avdøde Jevgenij Prigozjin, leder nå trolig det som gjenstår av leiesoldathæren Wagner-gruppa.

Det melder Storbritannias militære etterretning i en oppdatering.

Den britiske etterretningstjenesten melder også at Wagner-gruppa nå skal være underlagt Rosgvardija, Russlands nasjonalgarde, som er direkte underlagt president Vladimir Putin.

GRANAT-FRAGMENTER: Putin sier det ble funnet granatfragmenter i kroppene til de som omkom i flyulykken som drepte Wagner-lederen Jevgenij Prigozjin. Video: AP. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Inn i «Putins hær»

Allerede i oktober meldte den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) at Prigozjins 25 år gamle sønn sto klar for å ta over ledelsen av Wagner-gruppa.

ISW meldte også at Pavel Prigozjin var i forhandlinger med nettopp Rosgvardija, ofte kalt «Putins private hær», om å igjen sende leiesoldater fra Wagner-gruppa til fronten i Ukraina.

PAVEL PRIGOZJIN: Sønn av Jevgenij Prigozjin. Foto: Privat
PAVEL PRIGOZJIN: Sønn av Jevgenij Prigozjin. Foto: Privat Vis mer

Rosgvardija ledes av Viktor Zolotov, Putins tidligere livvakt, og skal i teorien bare operere i Russland.

Mot slutten av oktober skal «store deler» av Wagner-gruppa ha blitt lagt under Rosgvardijas kommandostruktur som en egen avdeling, skriver den britiske etterretningstjenesten.

«Den russiske staten utøver nå mer direkte kontroll over Wagner-gruppas aktiviteter», er konklusjonen.

FLYSTYRT: Flere statlige russiske medier melder at Wagner-sjef Jevgenij Prigozjin skal ha omkommet i en flystyrt nord for Moskva. Reporter: Mia Egenes Bratlie. Kommentator: Morten Strand Vis mer

Rekrutterer igjen

Wagner-gruppa skal også ha gjenopptatt aktiv rekruttering, hevder den britiske etterretningen.

Det hevdet også gruppa selv i slutten av oktober. Wagner-gruppa har imidlertid sluttet å rekruttere fra russiske fengsler, ifølge en representant for selskapet.

- Vi rekrutterer de som allerede har stridserfaring, inkludert de som allerede har jobbet for liknende selskaper. Den eneste forskjellen er at vi nå bare rekrutterer sivile, og ikke innsatte, sa en representant for Wagner-gruppa til det russiske nyhetsnettstedet 59.ru.

En ikke-ubetydelig andel av leiesoldater skal ha forlatt Wagner til fordel for andre russiske leiesoldat-selskaper, deriblant Redut, som også har kjempet i Ukraina for Russland.

Ti personer skal være døde etter at et privatfly styrtet i Russland. Wagner-leder Jevgenij Prigozjin er blant de omkomne, skriver statlige russiske medier. Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Dagbladet TV / NTB / Twitter / Telegram Vis mer

Væpnet opprør

Etter en lengre og betent konflikt mellom Wagner-gruppas grunnlegger, Jevgenij Prigozjin, og Russlands forsvarsledelse, gikk leiesoldathæren til væpnet opprør mot russiske myndigheter i juni i år.

Wagner-gruppa la selv ned våpnene før de nådde Moskva, og kom til en avtale med russiske myndigheter:

Blant annet gikk Prigozjin med på å flytte leiesoldathæren til Belarus i bytte mot straffrihet.

I august døde imidlertid hele lederskapet i Wagner-gruppa i en flystyrt i Russland, inkludert Jevgenij Prigozjin. Det antas at styrten var et attentat gjennomført av Putins maktapparat.

Selv hevder Putin at flyet kan ha styrtet etter at de om bord drakk seg fulle og ved et uhell detonerte en eller flere håndgranater.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer