Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Andreas Wahl:

Wahls fascinerende fysikk-triks har blitt etterlyst av lærere i mange år. Nå er de tilbake

Andreas Wahls videoer skapte stort engasjement. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

v(Dagbladet): Dagbladet-serien «Reale Triks» startet i 2009. Gjennom femti episoder viste den daværende NTNU-studenten Andreas Wahl fascinerende og lærerike fysikk-triks på video.

Videoene ble så populære at Wahl, nå mest kjent som programleder for NRK-serien «Folkeopplysningen» og «Med livet som innsats», åtte år etter oppstart, får ukentlige meldinger fra lærere som etterlyser videoene, som ble borte da Dagbladet oppgraderte sine tekniske systemer.

- Mange lærere brukte videoene, og det er flere som fortsatt vil bruke de i undervisningen. Det er også andre som vil teste og eksperimentere, og som synes de er underholdende å se på. Ingen av triksene er umulige å gjennomføre hjemme, så lenge man husker å tenke på sikkerheten, forteller han til Dagbladet.

Nå har «Reale Triks» fått nytt liv. Se videoene her.

Wahl forteller at Dagbladet-serien ble starten på hans TV-karriere:

- «Reale Triks» var starten på det jeg lever av i dag. Det var mitt første møte med TV-mediumet, og med formidling av vitenskap til et bredt publikum. Daværende Dagbladet journalist, Tor Erling Pettersen, så meg holde et vitenskapsshow i Trondheim, og ville lage noe med substans til oppstarten av Dagbladets TV-redaksjon.

Oppstod av nysgjerrighet

Wahl forteller at han hentet inspirasjon til triksene fra tidligere lærere, men også internett og bøker.

- Og så gjorde jeg de til mine egne ved å utvikle eller kombinere ulike fenomener jeg hadde sett andre demonstrere.

Interessen for naturvitenskap kom av ren nysgjerrighet, ifølge Wahl.

-- Jeg liker å forstå hvordan ting funker, og det gjelder ikke bare i naturvitenskapen. Jeg er generelt nysgjerrig. En del av svarene kan jeg få fra fysikken som jeg har valgt å studere, men ikke alle.

Wahl er glad for at videoene blir tilgjengelige igjen, men legger til at «det er deilig å se at jeg har forandret meg litt siden den gang.»

Har savnet videoene

Terje Rove Pettersen er en lærer som har hatt mye nytte og glede av «Reale Triks»-serien.

- Jeg pleide å bruke videoene som krydder i timen. Etter hvert ble det et krav fra klassen om at vi skulle se på video hver gang det kom ut en ny.

Pettersen, som fortsatt er lærer på Ranvik ungdomsskole i Sandefjord, forteller at de også prøvde å gjennomføre triksene i klasserommet.

- Etter hvert tok vi også kontakt med Andreas for å stille noen spørsmål og slikt, og i 2010 fikk vi besøk av ham på skolen, som et resultat av at vi hadde sett så mye på disse videoene, forteller han til Dagbladet.

Et besøk ble til to, og ifølge Pettersen ble Wahl som en rockestjerne blant elevene.

- Det som er så bra med disse videoene er at de er veldig konkrete, og han forklarer hva som skjer. De gir masse inspirasjon til elevene. Ungdom som kommer fra barneskolen vet knapt hva fysikk er, og disse videoene skaper entusiasme, et positivt forhold til realfag og til skolen.

Lag røyk med fingrene! Kanskje har du sett magikere lage røyk med bare fingrene? Det er ganske enkelt å få til på egenhånd, og det med lett tilgjengelige hjelpemidler. Vis mer Vis mer