Wal-Mart kan bli saksøkt av 1,6 millioner kvinner

Den amerikanske supermarkedgiganten Wal-Mart anklages for kjønnsdiskriminering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På mandag avgjorde en dommer i San Fransisco at saken får status som gruppesøksmål («class action suit») i henhold til amerikansk lover. Det betyr at kvinnene er et langt skritt nærmere en rettssal, og at søksmålet kan omfatte alle de 1,6 millioner kvinnene som er eller har vært ansatt i Wal-Mart siden 1998, melder nyhetsbyrået AP.

Storkonsernet anklages for å ha betalt sine kvinnelige ansatte mindre i lønn enn menn, samt at kvinner skal ha blitt forbigått ved forfremmelser i selskapet.

Vil omgjøre kjennelsen

Dersom søksmålet når retten vil det bli tidenes mest omfattende diskrimineringssøksmål. Ledelsen i Wal-Mart vet at en eventuell dom kan koste selskapet enorme summer - ifølge Business Week kan det være snakk om miliarder av dollar.

Selskapet har allerede varslet hard kamp, og selskapet vil nå forsøke å omgjøre dommer Martin Jenkins' kjennelse.

- La oss huske at dagens kjennelse har absolutt ingenting med innholdet i saken å gjøre, sier Wal-Marts talskvinne Mona Williams til nyhetsbyrået AFP.

- Dommer Jenkins sier bare at han tror den godkjenner de juridiske kravene som må være til stede for å fremme et søksmål, legger Williams til.

- Vi er sterkt uenige med hans avgjørelse, og vi vil gå for å få den omgjort.

- Milepæl

Saksøkerne er på sin side svært fornøyde med dommerens kjennelse, og kaller den en milepæl.

- Wal-Mart har levd i det Amerika som var for 30 år siden, og nå er de dager over, sier advokaten Joseph Sellers.

Sellers er èn av advokatene som vil fremme søksmålet på vegne av kvinnene. Han fremmet det første søksmålet mot kjøpesentergiganten i juni 2001. Søksmålet ble fremmet på vegne av seks kvinner som hevdet at de systematisk ble betalt mindre enn sine mannlige kolleger, og at de ble diskriminert når forfremmelser skulle deles ut.

Saken fikk stor oppmerksomhet, og etter kort tid ble advokaten kontaktet av et ras av nåværende eller tidligere Wal-Mart-ansatte kvinner fra hele landet.

- Dommerens avgjørelse viser at ingen arbeidsgiver - ikke engang verdens største - er hevet over loven, sier Joseph Sellers til AFP.

Wal-Mart-kjeden er med sine 3500 utsalgssteder USAs største private arbeidsgiver, og sysselsetter i øyeblikket 1,2 millioner amerikanere. To tredeler av disse er kvinner.

SKJELVER I BUKSENE: Wal-Mart vil prøve å hindre søksmålet. Bildet viser selskapets hovedkvarter i Bentonville i Arkansas.
VERDENS STØRSTE: Wal-Mart er USAs største private arbeidsgiver, og verdens største kjede av detaljhandler.