Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Walesa vil bli president igjen

Lech Walesa, fagforeningslederen som ble Polens president og som virkelig fikk fart på oppløsningen av de tidligere kommunistiske statene i Øst-Europa, vil bli president igjen. Han stiller nå som kandidat til valget i Polen neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Om jeg ikke forsøkte, hvilken situasjon ville vi da befinne oss i? Det ville være det samme som å gi opp, sa Walesa i en tale i går.

Den tidligere fagforeningslederen fra Gdansk mottok i 1983 Nobels fredspris på vegne av Solidaritet, den mektige fagforeningen som bidro til å styrte kommunistene i 1989. Året etter ble Walesa Polens første demokratisk valgte president.

Under valget i 1995 tapte han knepent til eks-kommunisten Aleksander Kwasniewski, og opprettet deretter sitt eget lille parti, Kristeligdemokratene i Polens tredje republikk. Det var dette partiet som formelt fremmet Walesas kandidatur i helgen.

Om han stiller, vil han også trolig måtte kjempe mot Marian Krzaklewski, dagens leder av Solidaritet, som også leder en koalisjon av flere høyrepartier i nasjonalforsamlingen.

(NTB-REUTER)