Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Walker får bli mens bombene faller

PRISTINA (Dagbladet): Utenriksminister og OSSE-formann Knut Vollebæk satt i går i timelange samtaler med Serbias sterke mann, Slobodan Milosevic, for å overtale ham til å la den utviste OSSE-ambassadøren William Walker få bli i Jugoslavia. Men tidligere på dagen hadde serbiske kanoner igjen skutt mot flere landsbyer nord for hovedstaden Pristina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bombardementet av flere landsbyer rundt Mitrovica gjorde igjen flere hundre albanere til flyktninger i eget land. En kolonne på 20 traktorer med kjærrer fulle av flyktende mennesker ble rapportert ut av området da serbiske politistyrker lot granatane hagle.

Fristen ute

Det var klokka 24.00 i natt fristen for William Walker for å forlate Jugoslavia gikk ut. Men både sjefen for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, Knut Vollebæk, og William Walker, hadde gjort det klart at han ikke ville reise frivillig.

Klokka 22.30 forlot Vollebæk møtet med Milosevic, trolig for å konsultere sentrale vestlige aktører. Og det var ingen tvil om hva de to diskuterte:

Vollebæk gjorde det klart for Milosevic at OSSE ikke kan akseptere en utvisning av Walker. Han advarte på det sterkeste mot å fortsette å trosse verdenssamfunnets pålegg om å stanse volden i Kosovo. Og han truet med at hvis Milosevic ikke bøyer av kan det bety NATO-bombing av militære posisjoner i Kosovo og Serbia.

Klokka 23.00 fortsatte Vollebæk møtevirksomheten, denne gang med Jugoslavias utenriksminister Zivadin Jovanovic, et møte som fortsatte ut over natta.

På vei inn til møtet ville Vollebæk ikke kommentere samtalene med Milosevic.

- Vi snakker ihvertfall sammen, var det eneste en stram og tilknappet Vollebæk ville si.

Tidligere på dagen i går møtte Vollebæk NATOs generalsekretær Javier Solana i Oslo. De to var enige i at trusselen om militære aksjoner skulle trappes opp før Vollebæks møte med Milosevic.

Milosevic hadde tidligere i går møtt de amerikanske spesialutsendingene til Balkan, Chris Hill og James Pardew. Under disse samtalene hadde Milosevic ikke kommet med innrømmelser. Tvert om. Etter det fire timer lange møtet med Milosevic sa James Pardew: - Det var ikke noe produktivt møte. Milosevic er like steil.

Politisk spill

Den nye krisen mellom Slobodan Milosevic og verdenssamfunnet bærer de fleste av den serbiske diktatorens varemerker. Utvisningen kom etter at Walker hadde sagt at serbiske styrker var ansvarlige for en massakre i landsbyen Racak sist helg. Indikasjonene på at det stemmer er overveldende, og William Walker sier han har beviser for at det er sant.

Men ved å utvise Walker klarer Milosevic å trekke oppmerksomheten bort fra massakren. I stedet handler nyhetene fra Kosovo om hvem som vinner dragkampen om Walkers - og kanskje OSSEs - videre skjebne i Kosovo.

Trusselen om å utvise Walker har imidlertid en annen side. De ti prosentene serberne i Kosovo vil ha liten forståelse for at Milosevic viker tilbake, og lar Walker bli.

- Hvis Walker ikke utvises nå vil serberne her i Kosovo gå amok. Både tilhengere og motstandere av Milosevic er enige i én ting: Walker har vist at han hater serbere, og har ingen tillit her, sier lederen for det serbiske mediesenteret i Pristina, Radovan Urosevic, til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling