Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Walker går fri?

Det er ikke sikkert at USA kan straffe John Philip Walker Lindh og eventuelt andre amerikanske statsborgere som har kjempet med Taliban. Tre krigsfanger hevder at de er amerikanere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke uten videre sikkert at USA kan straffe John Philip Walker Lindh og eventuelt andre amerikanske statsborgere som har kjempet med Taliban. Tre krigsfanger hevder at de er amerikanere.

Militærtribunalene president George Bush har innført etter terroraksjonene, kan ikke brukes mot amerikanere. Domfellelse for landssvik krever minst to vitner, noe det kan bli vanskelig å finne, skriver nyhetsbyrået AP.

Enda mer komplisert blir det hvis man ikke kan bevise at amerikanerne skjøt mot egne landsmenn, men bare mot afghanere.

Lindh (20) overlevde det blodige fangeopprøret i Mazar-i-Sharif, der også en amerikansk CIA-agent ble drept, USAs første døde i krigen mot Taliban og terrornettverket al-Qaida.

En rettssak mot Walker blir ifølge jusprofessor Eric Muller ved University of North Carolina ganske komplisert. - Grunnloven krever to øyenvitner til forræderiet, framholder han.

- Hvis to amerikanske soldater så ham skyte mot USAs styrker, har myndighetene kanskje en sak, mener grunnlovsekspert Sanford Levinson. - Men hvis han bare skjøt mot Nordalliansen, blir det vanskelig.

Han legger til at Lindhs status er uklar:

- Er han krigsfange som de andre talibansoldatene han var sammen med? Da gjelder Geneve-konvensjonen. Hvis ikke, er han en kriminell? Jeg tror ikke Det hvite hus vil forfølge det sporet, siden kriminelle vanligvis har rettigheter.

Presidentens ordre om å opprette krigstribunaler tok tilsynelatende høyde for alle eventualiteter. Unntatt denne; Amerikanske soldater på fiendens side.

Lite er kjent om de to andre krigsfangene som også hevder å være amerikanere.

Hele Norges coronakart