DAGEN DERPÅ: En av børsmeglerne på Wall street betrakter den gjenvalgte presidenten som pryder avisforsidene. På børsen merkes frykten for hvordan Obama vil håndtere de økonomiske utfordringene han har fram for seg, og ikke minst om han vil lykkes med å komme til enighet med Kongressen. Foto: Henny Ray Abrams / AP / NTB Scanpix.
DAGEN DERPÅ: En av børsmeglerne på Wall street betrakter den gjenvalgte presidenten som pryder avisforsidene. På børsen merkes frykten for hvordan Obama vil håndtere de økonomiske utfordringene han har fram for seg, og ikke minst om han vil lykkes med å komme til enighet med Kongressen. Foto: Henny Ray Abrams / AP / NTB Scanpix.Vis mer

Wall street går i gulvet

Da dagen grydde i USA falt de amerikanske børsene markant tilbake. Frykten er budsjettkutt og skattøkninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Wall Street er presidentvalget fort glemt. Det kan merke nå som børsene har åpnet i USA.

Det første USAs president må gjøre etter valget, er å be Kongressen uskadeliggjøre bomben som går under navnet «fiscal cliff» - skattestupet. Om politikerne ikke blir enige før nyttår, innføres automatiske budsjettkutt og betydelige skatteøkninger for til sammen 600 milliarder dollar.

Laveste siden august Etter et par timers handel i USA hadde Dow Jones-indeksen falt 2,74 prosent. Det er det laveste nivået siden august. Det har flere grunner. Det er nye tegn på uro i den europeiske økonomien.

Samtidig frykter flere at president Barack Obama vil få store utfordringer med landets store underskudd, skriver Dagens Næringsliv.

«Budsjettklippen (fiscal cliff) er det store spørsmålet, men investorene har nå et klarere syn rundt fremtidige lettelser og stimulerende sentralbankavgjørelser i et forsøk på å støtte opp om risikable papirer», skriver porteføljeforvalter Daniel Weston i Aimed capital Management LLC i en e-post til Bloomberg News.

Frykter uenighet Etter at det amerikanske presidentvalget er avgjort, seiler nettopp dette opp som en av de viktigste faktorene å ta med i beregningen når man plasserer penger, skriver E24.

AVHENGIG AV ENIGHET: Dersom de politiske partiene i USA ikke klarer å bli enige om prioriteringene i landets budsjett innen utgangen av året, vil en rekke budsjettkutt og skatteøkninger automatisk bli innført. Effekten spås å bli at USAs økonomi kastes tilbake i resesjon. Foto: Henny Ray Abrams / AP / NTB Scanpix.
AVHENGIG AV ENIGHET: Dersom de politiske partiene i USA ikke klarer å bli enige om prioriteringene i landets budsjett innen utgangen av året, vil en rekke budsjettkutt og skatteøkninger automatisk bli innført. Effekten spås å bli at USAs økonomi kastes tilbake i resesjon. Foto: Henny Ray Abrams / AP / NTB Scanpix. Vis mer

Dersom de politiske partiene i USA ikke klarer å bli enige om prioriteringene i landets budsjett innen utgangen av året, vil en rekke budsjettkutt og skatteøkninger automatisk bli innført. Effekten spås å bli at USAs økonomi kastes tilbake i resesjon, med den uroen det måtte medføre.

Politikerne har 54 dager på å bli enige.

LAVESTE: Etter et par timers handel i USA hadde Dow Jones-indeksen falt 2,74 prosent. Det er det laveste nivået siden august. Foto: Henny Ray Abrams / AP / NTB Scanpix.
LAVESTE: Etter et par timers handel i USA hadde Dow Jones-indeksen falt 2,74 prosent. Det er det laveste nivået siden august. Foto: Henny Ray Abrams / AP / NTB Scanpix. Vis mer