Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Wall Street-legende trues av USAs største innsidesak

Statsadvokatens jakt på Steven A. Cohen sammenlignes med kaptein Ahabs jakt på den hvite hvalen Moby-Dick.

FOR RETTEN: Mathew Martoma forlater den føderale domstolen på Manhattan 23. august ifjor, etter å ha blitt konfrontert med anklager om innsidehandel da han var ansatt i Wall Street-legenden Steven A. Cohens selskap SAC Capital Advisors. Saken mot Martoma går for retten denne uka. Foto: REUTERS/Andrew Kelly
FOR RETTEN: Mathew Martoma forlater den føderale domstolen på Manhattan 23. august ifjor, etter å ha blitt konfrontert med anklager om innsidehandel da han var ansatt i Wall Street-legenden Steven A. Cohens selskap SAC Capital Advisors. Saken mot Martoma går for retten denne uka. Foto: REUTERS/Andrew Kelly Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene kaller det den største innsidesaken i amerikansk finanshistorie.

I dag begynte juryutvelgelsen i saken mot Mathew Martoma (39), tidligere ansatt som trader i multimilliard-fondet SAC Capital, som kommer opp for en føderal domstol i New York.

Alzheimers-test - Som resultat av den skamløse korrupsjonen vi påstår ble rettet mot både den medisinske forskningen og mot verdipapirmarkedet, fikk fondet en fortjeneste og unngikk tap på overveldende 276 millioner dollar, og Martoma selv kom unna med en bonus på ni millioner for innsatsen.

Det sa Preet Bharara, statsadvokat på Manhattan, da han la fram tiltalen mot Mathew Martoma.

Etter påtalemaktens oppfatning handlet Martoma aksjer basert på informasjon som andre aktører i markedet ikke hadde, etter at han ulovlig skaffet seg informasjon om uttestingen av en ny Alzheimer-medisin.

Hundeskulptur En enda større fisk er likevel hovedmålet for statsadvokat Preet Bhararas årelange jakt, en jakt som ifølge Time sammenlignes med kaptein Ahabs jakt på den hvite hvalen Moby-Dick i Herman Melvilles berømte roman fra 1851.

Håpet er at Mathew Martoma kan bli linken som knytter eieren av SAC Capital, Wall Street-legenden Steven Cohen (57), direkte til ulovlig innsidehandel.

Ifølge nyhetsmagasinet Time har det i mange år gått rykter om ulovlig innsidehandel i SAC Capital.

Eieren Steven Cohen bygget gjennom årene opp en personlig formue på ni milliarder dollar, og er kjent som en ekstravagant kunstsamler.

I hans enorme residens i Connecticut skal det befinne seg kunst for flere hundre millioner dollar, deriblant en gigantisk hundeskulptur på plenen foran huset, som er laget av Jeff Koons.

Nå har Cohen grunn til å frykte: Ifølge Time har Bharara Preet de siste årene oppnådd 77 domfellelser for innsidehandel, og har ikke tapt en eneste sak.

Besvimte Det kom som et sjokk på Mathew Martoma, da han i 2011 ble klar over at FBI var etter ham.

Ifølge nyhetsmagasinet Time besvimte han på plenen foran herregården sin i Florida, verdt mange millioner dollar, da FBI-agentene dukket opp.

Statsadvokaten anklager Martoma for å ha handlet aksjer på ulovlig innsideinformasjon som han fikk fra to leger. Legene deltok i uttestingen av en Alzheimers-medisin i 2008, og har mot å slippe straffeforfølging senere tilstått å ha gitt fra seg den konfidensielle informasjonen.

Etter at Martoma mottok informasjonen om skuffende testresultater, storsolgte SAC Capital aksjer i selskapene som sto bak Alzheimers-medisinen.

JAKTES: Grunnleggeren og eieren av hedgefondet SAC Capital Advisors, Steven A. Cohen, har i flere år hatt statsadvokat Preet Bharara på Manhattan i hælene. Det har så langt kostet ham minst 1,8 milliarder dollar. Her er Cohen i Las vegas i 2011. Foto: REUTERS/Steve Marcus
JAKTES: Grunnleggeren og eieren av hedgefondet SAC Capital Advisors, Steven A. Cohen, har i flere år hatt statsadvokat Preet Bharara på Manhattan i hælene. Det har så langt kostet ham minst 1,8 milliarder dollar. Her er Cohen i Las vegas i 2011. Foto: REUTERS/Steve Marcus Vis mer

Eieren av SAC Capital, Steven Cohen, knyttes til saken gjennom en 20 minutter lang samtale med Martoma få dager før SAC Capital begynte å lempe ut aksjene i 2008.

Besvimte også Fordi Mathew Martoma har nektet å samarbeide med etterforskerne, risikerer han en fengselsstraff på 20 år for hvert av to tiltalepunktet for bedrageri, og fem år for et tredje tiltalepunkt, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Det er ikke bare Martoma-saken som skaper trøbbel for Steven Cohen - selv om SAC Capital-eieren personlig til nå ikke er tiltalt for noe kriminelt.

Time skriver at en annen SAC Capital-medarbeider, Michael Steinberg, i forrige måned ble funnet skyldig i flere lovbrudd som settes i forbindelse med innsidehandel.

Også Steinberg besvimte av ubehaget - da juryen i saken entret rettssalen.

Gigant-bot For få måneder siden munnet etterforskningen mot SAC Capital ut i et tre-delt forlik mellom selskapet og amerikanske myndigheter: SAC Capital betalte 1,8 milliarder dollar i bot, innrømmet å ha gjort seg skyldig i bedrageri, og la ned hele rådgivningsvirksomheten.

Det er dermed et åpent spørsmål hvor mye av Steven Cohens personlige formue som stammer fra aksjehandel basert på informasjon som SAC Capital ikke skulle ha hatt.

Greier statsadvokat Preet Bharara å bevise at Cohen personlig visste om ulovlighetene som foregikk i selskapet - stikk i strid med det Cohen selv hevder - kan han påføre mangemilliardæren en mye større straff en boten på 1,8 milliarder dollar.

JAKTER: Preet Bharara, statadvokat i Southern District of New York, har drevet en innbitt jakt på multimilliardær Steven A. Cohen og hans ansatte. Her er han under en pressekonferanse i New York i desember i fjor. Foto: REUTERS/Carlo Allegri
JAKTER: Preet Bharara, statadvokat i Southern District of New York, har drevet en innbitt jakt på multimilliardær Steven A. Cohen og hans ansatte. Her er han under en pressekonferanse i New York i desember i fjor. Foto: REUTERS/Carlo Allegri Vis mer