Wall Street stuper

Amerikanske børser følger globale markeder og går markant i minus etter opptrappingen av president Donald Trumps handelskrig med Kina.

HODEBRY: Amerikanske børser falt kraftig mandag, noe som blir tilskrevet handelskrigen mellom USA og Kina. Det skaper hodebry. Foto: AP / NTB scanpix
HODEBRY: Amerikanske børser falt kraftig mandag, noe som blir tilskrevet handelskrigen mellom USA og Kina. Det skaper hodebry. Foto: AP / NTB scanpixVis mer

Kina lot mandag landets valuta falle til sitt laveste nivå mot dollar på elleve år. Analytikere tolker fallet i yuan som Beijings svar på tiltale i etter at president Donald Trump kunngjorde nye tollsatser forrige uke.

De største amerikanske aksjeindeksene falt over 2 prosent i løpet av første del av mandagens handel. Teknologitunge Nasdaq leder an fallet med en nedgang på nesten 3 prosent.

Børsene i London og Paris falt også over 2 prosent mandag, og i Frankfurt var nedturen nesten like stor.

Tidligere mandag falt aksjemarkedene i Asia, hvor Hongkong-børsen endte ned nesten 3 prosent.

Kraftig opptrapping

Før helgen falt børser verden over kraftig som følge av Trumps trusler om ytterligere toll på kinesiske varer til en verdi av 2.680 milliarder kroner fra 1. september. Det innebærer i så fall at så å si alle varer som importeres fra Kina, vil være gjenstand for toll.

Trump anklager Kina for ikke å ha levd opp til sitt løfte om å øke importen av landbruksprodukter fra USA.

Det kinesiske handelsdepartementet kunngjorde mandag på sin side at kinesiske selskaper stanser innkjøp av amerikanske landbruksprodukter.

Resultatløse samtaler

Kina utelukker heller ikke å innføre toll på amerikanske landbruksprodukter som er innkjøpt etter 3. august, heter det videre i en uttalelse, gjengitt av statlige kinesiske medier og Reuters.

- Det er en følelse av at Kina kan påføre USA mer smerte når det gjelder handelsdisputten, og mange investorer frykter at den økonomiske konflikten vil drønne videre i noe tid, sier IG-analytiker David Madden.

«Handelsproteksjonisme»

Mens børsfallet fortsatte i Asia tidligere mandag, lot Kinas sentralbank valutakursen falle slik at 1 yuan kunne omsettes for over 7 dollar.

Myndighetene i USA har lenge anklaget Kina for å manipulere valutakursen og holde den kunstig lav. Grensa på 7 dollar regnes som politisk sensitiv og kan potensielt øke spenningen i handelskonflikten med USA.

Kinas sentralbank viser til «handelsproteksjonisme» som en forklaring på valutafallet. Stephen Innes i finansselskapet VM Markets mener utviklingen gir assosiasjoner til «valutakrig».

Den siste runden med handelssamtaler mellom Kina og USA ble avsluttet uten resultat i forrige uke.

- Den store handelsavtalen med Kina forduftet foran øynene våre i forrige uke, og investorer bør slutte å håpe at den blir en realitet igjen, kommenterer Christopher Smart, som leder Barings Investment Institute.