VIL REGULERE: President Barack Obama foreslår tiltak som begrenser bankenes størrelse. Foto: REUTERS/SCANPIX
VIL REGULERE: President Barack Obama foreslår tiltak som begrenser bankenes størrelse. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Wall Street stupte da Obama snakket om bankene

Vil begrense hvor store de kan bli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| USAs børser sank umiddelbart da president Barack Obama kunngjorde planer om å sette tak for hvor store bankene kan bli.

I et forsøk på å røske opp finanskrisens røtter vil Obama legge begrensninger på hvordan bankene kan oppføre seg. Torsdag presenterte han planene sine.

Presidenten vil sette tak for hvor store bankene kan bli, og han vil skjerpe reglene for hvordan forretningsbankene finansierer handelen med verdipapirer.

I dag kan amerikanske forretningsbanker bruke kundenes bankinnskudd, samt egne midler, til å kjøpe aksjer og obligasjoner. Presidenten vil at bankene kun skal få lov til å investere penger på vegne av kunder og klienter som er villige til å investere.

Gisler

- Aldri igjen skal amerikanske skattebetalere bli holdt som gisler av banker som er for store til å gå over ende, sa president Obama.

Han viste til den gigantiske redningspakken Kongressen vedtok for over et år siden, blant annet for å redde bankene.

- Finanssystemet er langt sterkere i dag enn for ett år siden, men aktørene i markedet forholder seg til samme regler som nærmest førte til et sammenbrudd, sa Obama. Han var flankert av visepresident Joe Biden og Paul A. Volcker, tidligere sentralbanksjef og en av presidentens nærmeste økonomirådgivere.

- Vi må vedta fornuftige reformer som beskytter amerikanske skattebetalere og den amerikanske økonomien fra en fremtidig krise, understreket presidenten.

Børsen rett ned

Det er tredje gang på en uke Obama kommer med lovforslag som skal legge begrensninger på den amerikanske bankindustrien. I forrige uke presenterte han ideen om å innføre en avgift for bankene som nøt godt av myndighetenes redningspakke.

Tidligere denne uken foreslo han å opprette et myndighetsorgan som skal ivareta bankkundenes interesser.

New York-børsen reagerte negativt på presidentens tale torsdag. Dow Jones-indeksen sank øyeblikkelig 2,0 prosent, og det var bankaksjene som dro mest ned.

Obamas tiltakspakke skal drøftes i Kongressen før den kan bli lov.


(©NTB)