- Wallenberg ble skutt

Det råder ingen tvil om at den svenske diplomaten Raoul Wallenberg ble henrettet i det beryktede Lubjanka-fengslet i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier leder for komiteen for rehabilitering av politiske ofre under sovjettiden. Men Wallenbergs søster Nina Lagergren avfeier opplysningene.

- Det er slik at man bare kan dø én gang, på én måte og på ett tidspunkt. Man kan ikke velge og vrake, sier Lagergren lakonisk og sikter til de mange forskjellige versjoner om Wallenbergs skjebne som er kommet fra sovjetisk og nå russisk hold, gjennom årene.

Leder av rehabiliteringskomiteen for politiske ofre er Aleksandr Jakovlev, en av åpenhetens fremste forkjempere under Mikhail Gorbatsjovs glansperiode. Det var han som mandag sto fram og sa til nyhetsbyrået Interfax at Wallenberg var blitt henrettet. Den offisielle sovjetiske versjonen har vært at Wallenberg døde av hjerteinfarkt 34 år gammel. Det skulle også ha skjedd i Lubjanka-fengslet.

Sovjetiske tjenestemenn viste i 1957 fram en legeattest som de påsto var utferdiget i 1947, hvor det sto at Wallenberg døde av hjerteinfarkt.

Wallenberg er blitt verdensberømt for sin innsats for å redde ungarske jøder på slutten av annen verdenskrig. Han ble arrestert av sovjetiske soldater i Debrecen i Ungarn i 1945, og forsvant.

- Nå nærer vi ingen tvil om at han ble skutt i Lubjanka, sier Jakovlev. Komiteen han leder har bedt militære jurister se på saken. Han regner med at president Vladimir Putin i løpet av kort tid vil utstede et dekret hvor Wallenberg får oppreisning.

Det vil ifølge Jakovlev bli slått fast at Wallenberg falt som offer for Stalins undertrykkelse.

(NTB)