Wallenberg-dokumentene blir offentlige

Dokumentene om Raoul Wallenbergs forsvinning under 2.verdenskrig skal nedgraderes. Det bestemte den svenske regjeringen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele seks meter med dokumenter kan bli offentlig tilgjengelig allerede i morgen, skriver Expressen. Da skal den svensk-russiske Wallenbergkommisjonen presentere sluttrapporten etter nesten ti års arbeid med Wallenberg-forsvinningen.

Fange i Gulag-arkiplet

Arkivmaterialet består av 71 tunge permer og skal vises på morgendagens pressekonferanse. 80 prosent av svenskenes arkivmateriale om Wallenberg har vært hemmeligholdt helt frem til nå. Men rapporten som legges frem i morgen, er først og fremst basert på russiske arkiver.

I 56 år har verden ventet på å få vite hva som skjedde med krigshelten etter at han ble pågrepet av russsiske sikkerthetsstyrker utenfor Budapest. Ifølge russerne døde Wallenberg i 1947, men det tror verken utenlandske eksperter eller svensk UD på.

En teori er at han ble torturert i hjel under avhør. En annen mulighet er at han fikk nytt navn og nummer og ble sendt til Gulag-arkiplet og Stalins beryktede fangeleirer.

En ganske ny forskerteori er at Wallenberg døde så sent som i 1989. I så fall ble etterkrigstidens mest omtalte krigshelt 77 år gammel. Forskerne som hevder dette, sier at den svenske regjeringen ikke ville bytte fanger med russerne, men at de helst ville ha bekreftet at Wallenberg var død.

Men ingen tror at vi i morgen får noe endelig svar på Wallenberg-mysteriet: Nesten en meter med dokumenter forblir hemmeligstemplet.

UKJENT SKJEBNE:Raoul Wallenberg er svenskenes krigshelt fra andre verdenskrig. Med fare for sitt eget liv reddet Wallenberg mange ungarske jøder fra en sikker død i gasskamrene. Ved krigens slutt ble han bortført av russisk etterretning.