- Wallenberg lever

Familien til den svenske krigshelten Raoul Wallenberg ber Bill Clinton om hjelp. Russerne sier at han døde i fangenskap i 1947, men et vitne hevder å ha sett den nå 88 år gamle mannen på et sykehus utenfor Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokaten til Wallenberg-familien sendte i jula et brev til den amerikanske presidenten for å presse Vladimir Putin. Russland kunngjorde i forrige uke at de hadde fengslet Wallenberg på feil grunnlag da de pågrep ham i Ungarn ved krigens slutt.

Tidligere i år opplyste de at den svenske diplomaten døde av hjerteslag i russisk fangenskap i 1947, ifølge et notat fra utenriksminister Andrei Gromyko fra 1957. Russerne kunne ikke redegjøre for hvordan, nøyaktig når eller hvor det skjedde.

Vil at Putin skal løslate ham

- Det er store muligheter for at Wallenberg fortsatt er i live, skriver advokat Morris Wolff i brevet til Clinton.

En tidligere krigsfange, Andre Tamas, ble tidligere i år løslatt etter 50 år på et russisk sykehus. Han mente å ha sett Wallenberg der. Flere tidligere russiske fanger mener å ha sett svensken så sent som på 70- og 80-tallet.

- Be Putin om å løslate Wallenberg eller la en internasjonal komite granske bevisene, står det i brevet til Clinton.

Reddet tusenvis

Wallenberg reddet livet til minst 20 000 personer under den andre verdenskrig. Han lagde svenske pass til jøder i nazi-okkuperte Ungarn, og skaffet diplomatisk immunitet til hele nabolag.

Han ble pågrepet og beskyldt for spionvirksomhet da russerne rykket inn i Ungarn på slutten av krigen. Først meldte Moskva at svensken hadde blitt drept i kampene, seinere at han var blitt tatt hånd om av russiske styrker.

HELTEN SOM FORSVANT: Raoul Wallenberg kom fra en av Sveriges rikeste industrifamilier. Under andre verdenskrig reddet han over 20 000 personer gjennom sitt virke som diplomat i Ungarn.