Wallraff forsvarer seg mot spionanklager

Den tyske forfatteren Günter Wallraff ser ikke bort fra at han var naiv i sin omgang med personer fra DDR. Men han vil ikke ha sittende på seg at han var agent for det hemmelige østtyske politiet Stasi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Agent Wallraff - Absolutt ikke. Jeg har aldri på noen tidspunkt tatt på meg noen forpliktelser eller levert noe materiale, forsikret Wallraff på en pressekonferanse i hjembyen Köln mandag.

Den omstridte journalisten og forfatteren kjemper for sitt gode navn og rykte etter at det offentlige organet som forvalter Stasi-arkivet har pekt på at man ikke kan utelukke at Walllraff var hemmelig agent for DDR.

På 1960- og 1970-tallet var Wallraff en av Vest-Tysklands mest solgte forfattere. Med falsk identitet drev han en undersøkende journalistikk som lagde riper i lakken på det ellers så vellykkede økonomiske underet i hjemlandet. Han ble først og fremst kjent for sine avsløringer av hvordan tyrkiske fremmedarbeidere ble utnyttet i Tyskland.

Kjemper mot anklager

Men nå truer spionryktene med å ødelegge Wallraffs eget omdømme. Over 30 år etter at han offentliggjorde sine første artikler, kjemper han mot anklager om at han levde et dobbeltliv og også var en simpel spion for det brutale DDR-regimet.

De siste ukene er det kommet fram at Wallraffs navn finnes i det såkalte Rosenholzarkivet som var det hemmeligste av alle Stasis arkiver. Det inneholder navnene på personer i Vesten som arbeidet for DDRs etterretningstjeneste.

Arkivet havnet tidlig på 1990-tallet i hendene på den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA, men for to måneder siden ble kopier av arkivet sendt tilbake til Berlin.

Av Rozenholz-dokumentene går det fram at Wallraff var registrert som «uoffisiell medarbeider» og hadde dekknavnet Wagner.

Han skal også ha fungert som såkalt «A-kilde». Dette var agenter som kartla andre verdifulle informanter og videreformidlet informasjon til Stasi uten at informantene visste om det.

Forblir gåte?

Selv om saken har vakt oppsikt i Tyskland, er det langt fra sikkert at det noen gang blir oppklart hvilken rolle Wallraff spilte under den kalde krigen.

Wallraff selv benekter ikke at han på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet samlet materiale fra DDR som omhandlet Tysklands nazi-fortid.

Personer han den gang kom i kontakt med var ansatt i Stasi. Men de som fortsatt er i live, har tiet og har ikke bidratt til å kaste lys over Wallraffs angivelige agentvirksomhet.

Stasi hadde i sin tid 90.000 ansatte og 170.000 uoffisielle medarbeidere, og organisasjonen drev både spionasje i utlandet og overvåking av DDRs egne innbyggere.

(NTB)

Agent Wallraff

SPIONANKLAGER: Allerede i 1992 ble Günther Wallraff beskyldt for å ha arbeidet for Stasi.