Ole Stobbes minneord om kjæresten Kim Wall:

Walls kjæreste med sterkt innlegg: - Nå gir ingenting mening

«Det er nødvendig for meg å si at forholdet mellom handling og potensiell straff aldri kan bli balansert eller rettferdig».

SIST SETT: Kim Wall ble fotografert sammen med Peter Madsen i ubåten den 10. august. Det var siste gangen hun ble sett. Foto: Scanpix
SIST SETT: Kim Wall ble fotografert sammen med Peter Madsen i ubåten den 10. august. Det var siste gangen hun ble sett. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kim Walls kjæreste Ole Stobbe har holdt seg taus etter at hans kjæreste, den svenske journalisten Kim Wall (30) ble drept 10. august i fjor.

Stobbe har uttalt seg som vitne i retten, men har ikke ønsket å uttale seg om tapet av Kim Wall til mediene før nå. I et minneord i danske Weekendavisen skriver han om følelsen da han 25. april fikk vite dommen i rettssaken mot Peter Madsen.

Klokka var 20 på kvelden da han fikk vite at Madsen ble dømt til lovens strengeste straff i Danmark: livstid i fengsel. Stobbe oppholdt seg da i Hua Shan-fjellene i Kina. Et sted som Kim Wall, ifølge kjæresten, også hadde ønsket å reise til.

I minneordet skriver blant annet Stobbe om livet han hadde sammen med Wall og deres drømmer for framtida.

De to hadde vært sammen i elleve måneder, og bodde i et kollektiv på Refshaleøen, rett ved verkstedet til Peter Madsen.

«Nå gir ingenting mening»

«Den gangen i sommer, få dager før vi begge skulle fly til Beijing og begynne vårt felles liv- på alvor- var alt fint. Alt ga mening», skriver han.

De to skulle flytte inn i det Stobbe beskriver som det «mest utrolige lille huset» midt i Kinas hovedstad. Huset var ett av tre hus som var bundet sammen med en familie med tre barn og en popstjerne.

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

«Verken Kim eller jeg visste hvordan våre liv ville utfolde seg. Det eneste vi visste var at de ville gjøre det sammen», skriver han.

«Nå gir ingenting mening. Jeg vet ikke lenger hvor jeg er på vei eller hvorfor».

Hva ville Kim gjort?

Gjennom minneordet spør Stobbe seg flere ganger hva Kim ville ha gjort. Han retter også et spark mot mediedekningen av saken og at det er bildet av ubåtbyggeren som oftest har prydet forsidene.

Han skriver at Kim ble nedprioritert til fordel for hennes morder og at han håper tiden hvor bildet av Kim Wall er klippet inn i en sirkel ved siden av Madsen snart vil være forbi. Han ønsker at kjæresten skulle bli husket for den hun var.

Stobbe skriver at han fortsatt ikke klarer å forstå hvorfor Kim er borte. Ifølge Stobbe var hun «alltid på vei et sted» selv om hun ofte var i tvil om hva hun skulle gjøre.

Han beskriver Kim Wall som et «lysende naturtalent» i å reise, oppleve og engasjere seg i alt og alle hun møtte.

Var redd for å bryte sammen

Stobbe forteller også om hvor vanskelig det var å vitne i København byrett 22. mars i en sak som betød så mye for ham selv.

Stobbe var et av påtalemyndighetens viktigste vitner i rettssaken mot Madsen, fordi han blant annet kunne si noe om kontakten Wall hadde med Madsen før den fatale ubåtturen, den 10. august i fjor.

Ifølge kjæresten tok Wall kontakt med Madsen første gang den 24. mars i fjor. Hun ønsket å intervjue ham i forbindelse med en reportasje til magasinet Wired.

FAMILIENS FARVEL: Familien til den svenske journalisten Kim Wall publiserte tidligere en video på Walls minnefond-side. Videoen er publisert med tillatelse fra familien. Video: RememberingKimWall.com. Vis mer

Den 10. august hadde paret invitert venner til en fest, fordi de skulle flytte til Kina sammen uka etter. Wall valgte å dra for å gjøre intervjuet med Madsen.

Hun forlot kjæresten og gjestene like før klokka 19. Hun sa at hun regnet med å være tilbake etter to timer.

Da Stobbe skulle beskrive kjæresten i retten, fryktet han at han kom til å bryte sammen.

«Til slutt sa jeg det: Kim er et fantastisk, nysgjerrig, levende menneske … Jeg ble nødt til å si det fordi det var nettopp det hun var: levende!» skriver han i minneordet.

Stobbe beskriver Kim som unik, selvsikker uten å være påtrengende, ambisiøs og sterk samtidig som hun var sart og usikker.

Vil glemme drapsmannen

Stobbe velger å kalle kjærestens drapsmann for «PM» i minneordet. Han skriver at det er viktig å glemme drapsmannen.

Han skriver at han en gang var begeistret for at de hadde et romlaboratorium som nabo, og at han fant inspirasjon i Madsens prosjekt.

«Nå ønsker jeg at han aldri hadde eksistert», skriver han.

Stobbe skriver at det fortsatt er vanskelig å beskrive eller forstå hva kjæresten ble utsatt for.

«Det er nødvendig for meg å si at forholdet mellom handling og potensiell straff aldri kan bli balansert eller rettferdig», skriver han.

«Han har tatt et liv, som er så mye verdt og etterlatt oss seg selv».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer