Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Walraff anklages for langvarig Stasi-samarbeid

Den kjente tyske journalisten og forfatteren Günter Walraff kan i en årrekke ha samarbeidet med den tidligere østtyske spionasjeorganisasjonen Stasi, ifølge avisen Die Welt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avisen er i besittelse av dokumenter fra Stasis arkiver som skal vise at Walraff var registret som aktiv medarbeider for Stasi.

Walraff sier til avisen at han ikke kjenner kartotekkortet avisen har. Han innrømmer å ha truffet folk fra det gamle regimet i Øst-Tyskland, men sier de var «medarbeidere i et DDR-arkiv».

IM Wagner

På 1990-tallet ble det også hevdet at Walraff hadde vært Stasi-medarbeider med dekknavnet «IM Wagner». Men Walraff avviste dette og sa at det ikke fantes noe belegg for påstandene, noe det heller ikke gjorde. Nå kan det imidlertid se ut som om Walraff knyttes nærmere til Stasi-virksomheten.

Et kartotekkort hos myndigheten som har ansvar for de tidligere Stasi-arkivene, BStU, har registrert Walraff som Stasi-medarbeider nummer XV/485/68 hos etterretningstjenesten. Kartotekkortet har Günter Walraffs virkelige navn og et registreringsnummer.

Under dette registreringsnummeret befinner det seg så i det sentrale Stasi-arkivet Sira det som omtales som «en uoffisiell medarbeider (IM) med arbeidsregister.»

-Jeg kjenner ikke dette kartotekkortet. Jeg har ikke med mitt vitende samarbeidet med Stasi-medarbeidere. De personene jeg har truffet, var medarbeidere i et DDR-arkiv, sier Walraff til Die Welt.

- Desinformasjon

Ifølge Stasi-kartoteket ble de «uformelle medarbeiderne» i utenlandsspionasjens avdeling X ført som «operativ tjenesteenhet». Denne avdelingen var ansvarlig for desinformasjon og såkalte «aktive tiltak» i Vesten.

I et notat om Walraff alias IM Wagner fra 25. november 1976 heter det at «hovedvekten i arbeidet fram til desember 1971 lå på lanseringsvirksomhet,» noe Die Welt tolker som en omskriving for desinformasjonsvirksomhet i vestlige medier.

Men avisen har bare funnet fire rapporter som kan være fra Walraff i hans Stasi-mappe, og de er alle fra 1969 og 1970. I de interne omtalene i Stasi roses han ifølge Die Welt først og fremst for sin aktive innsats mot tyske biologiske og kjemiske våpen. Det heter videre at man har kunnet nyttegjøre seg Walraffs brede kontaktflate til å utbygge Stasis eget kontaktnett.

(NTB)