Wamwere betalte ikke skatt

Koigi wa Wamwere betalte aldri inntektsskatt for millionstipendet han mottok fra Utenriksdepartementet. Nå skal Stortinget se på saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge VG fikk Wamwere i 2001 utbetalt 445 000 kroner til forskning. Beløpet ble aldri rapportert til skattemyndigheter i Norge. Dette til tross for at han selv i regnskapsrapporter har opplyst at det meste av stipendet ble brukt til lønn til ham selv.

Stipendet ble gitt av UD etter at Wamwere var invitert som gjesteforeleser i et program om rasisme og etnisitet ved Colombia University i New York. UD fastslår overfor VG at slike stipender er skattepliktige. Avtalen som ble satt opp i forbindelse med stipendet nevner ikke noe om at beløpet skal beskattes.

Politisk vedtatt

Koigi wa Wamwere sier til avisen at han er sikker på at han ikke skal skatte for millionstipendet han fikk for å forske. Samtidig med stipendet mottok han 4500 kroner måneden i uføretrygd fra Norge. Siden februar i år har han også hevet en lønn på 40 000 kroner i måneden som parlamentsmedlem i Kenya.

Tross advarsler fra UDs egne fagfolk valgte daværende bistandsminister, Aps Anne Kristin Sydnes, og statssekretær Sigrun Møgedal å gi stipendet på en million kroner til Wamwere. I et notat fra avdelingen for menneskerettigheter og demokrati i UD heter det at man vanskelig kan finne dekning for et slikt beløp til Wamwere. Møgedal påførte imidlertid med håndskrift det samme dokumentet en instruksjon som likevel ga Wamwere en million kroner.

Hagen ber om redegjøring

Koigi wa Wamweres uføretrygd kan også bli en sak for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Frp vil trolig be om en redegjørelse fra regjeringen til uka, skriver Aftenposten.

Frp-formann Carl I. Hagen regner med at Frp på tirsdagens møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen vil foreslå å be om en redegjørelse fra regjeringen. Hagen begrunner dette med opplysningene om at Wamwere skal ha fått store forskningsbidrag fra norsk hold samtidig som han mottok uføretrygd. Opplysningene om at han fortsatt får uføretrygd fra Norge samtidig som han har inntekt som parlamentariker i Kenya styrker Hagens oppfatning om at det trengs en avklaring.

- Dette høres ut som en skandaløs situasjon, men jeg vil avvente ytterligere informasjon før jeg feller noen dom, sier Hagen.

Kjell Engebretsen (Ap), sekretær i kontrollkomiteen, er også åpen for å be Regjeringen om en redegjørelse. Hvis det ikke er kommet noen forklaring på utbetalingene til Wamwere før tirsdagens møte, ser han ikke bort fra at komiteen skriver brev til regjeringen.

(NTB)