Wamwere fri mann

NAIROBI/OSLO (NTB): Norskkenyaneren Koigi wa Wamwere kan likevel stille i presidentvalget i Kenya. Myndighetene har satt til side dommen mot ham og han er nå en fri mann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver den kenyanske avisa Daily Nation i dag. Kenyas høyesterettsjustitiarius, Abdul Majid Cockar, omstøter dommene mot Wamwere, hans bror, Charles Kuria Wamwere og George G. Njuguna Ngengi, som alle ble dømt for å ha ranet en politistasjon i Kenya i 1993.

Wamwere ble i 1995 dømt til fire års fengsel og seks stokkeslag for ranet. Rettssaken er blitt sterkt kritisert som en rettslig farse. Han ble sluppet ut mot kausjon for ett år siden av medisinske årsaker.

Helomvending

Formannen i landets valgkommisjon, Zacchaeus Chesoni, sa i forrige uke at Wamwere ikke kunne stille i presidentvalget i Kenya den 29. desember, fordi han fortsatt hadde tre år igjen å sone.

- Jeg invilger anken i henhold til artikkel 352 A i straffeloven, omstøter kjennelsen for alle tre og setter til side fengselsdommene, sa høyesterettsjustitiarius Cockar i retten, ifølge Daily Nation.

Han kom med kunngjøringen etter at statsadvokaten hadde godkjent ankene fra de tre dømte.

Frykter Charity?

Dette trekket fra myndighetenes side kan være et forsøk på å splitte opposisjonen ytterligere ved å sørge for at det er så mange aktører på banen som mulig. Det kan i år gå mot omvalg i presidentvalget, slik at president Daniel arap Moi vil måtte kjempe annen valgomgang mot for eksempel den populære, og eneste kvinnelige presidentkandidaten, Charity Ngilu. Ved å la mange opposisjonskandidater stille, håper myndighetene trolig at Ngilu ikke kaprer nok stemmer til at det blir noen annen valgomgang.

Når myndighetene lar Koigi wa Wamwere stille, kan det bety at de ikke frykter ham så mye. Kenya-eksperten Bård Anders Andreassen ved Institutt for menneskeretter i Oslo reiser til Kenya som valgobservatør i romjula. Han mener det er vanskelig å si hvor populær Wamwere egentlig er i hjemlandet.

- Han har markert seg klart i forhold til en sosial profil, han har lidd mye, men han er også kontroversiell. Han står for en radikal sosial omfordelig, sier Andreassen til NTB.

Wamwere har aldri fått testet populariteten på nasjonalt nivå i valg. I hjemdistriktet Nakuru, nord for hovedstaden Nairobi, er populariteten ubestridt.

Nytt parti

Koigi wa Wamwere var til stede i rettsalen sammen med sin advokat, Mirugi Kariuki, da Cockar leste opp sin beslutning om å omstøte kjennelsene. Etterpå gikk han fram til dommeren og takket ham.

Det er nå fritt fram for Wamwere å stille i presidentvalget. Han stiller dermed trolig for det lille partiet Kenya National Democratic Alliance (Kenda). Han byttet for kort tid siden parti fordi president Daniel arap Moi hadde nektet å registrere hans gamle parti, Safina.

I forrige uke kunngjorde likevel statsadvokat Amos Wako at regjeringen hadde besluttet at alle politiske partier, også Safina, skal registreres.

Koigi wa Wamwere
TIL VALG: Norskkenyaneren Koigi wa Wamwere vil få testet hvor populær han egentlig er i Kenya. Myndighetenes beslutnig om å sette til side dommen mot ham, åpner for at Wamwere kan stille i presidentvalget. Her med minstesønnen Charles.