Wamwere frykter borgerkrig

Bare et nyvalg kan hjelpe Kenya, mener Koigi wa Wamwere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare et nyvalg kan hindre situasjonen i Kenya i å utarte til folkemord og borgerkrig, sier Koigi wa Wamwere.

Norskkenyaneren, som er viseminister for informasjon i president Mwai Kibakis regjering, befinner seg i sikkerhet i Nairobi med venner og nær familie.

- Vi er trygge, men jeg mistet selv en meget nær venn for to dager siden. Gitt antallet som dør i opptøyene, er det bare snakk om tid før jeg vil miste flere, sier Wamwere til NTB.

Flere enn 300 mennesker har til nå mistet livet i de blodige opptøyene som brøt ut etter det omstridte valget i landet sist helg. Til tross for kraftige anklager om valgfusk, ble den 76 år gamle sittende presidenten Kibaki gjenvalgt.
- Nytt Rwanda
Konflikten i Kenya har etniske så vel som politiske og sosiale dimensjoner. Kibaki tilhører folkegruppen kikuyu, mens opposisjonsleder Raila Odinga (62) er av luo-stammen. Flere steder i Kenya rapporteres det om etnisk vold, og Wamwere mener situasjonen kan sammenlignes med innledningen på folkemordet i Rwanda i 1994.

- Mange har et feilaktig inntrykk av at kikuyuene er rike og blir favorisert av regjeringen. Jeg tror at opptøyene hadde funnet sted selv om opposisjonen hadde vunnet valget. Men nå frykter jeg at situasjonen kan utvikle seg til borgerkrig og folkemord som i Rwanda, sier Wamwere, som selv er kikuyu.


Deler ikke oppfatningen
Slett ikke alle deler Wamweres oppfatning av situasjonen. Onyango Makogango er blant dem. Den norskkenyanske statsviteren og forskeren er bosatt i Oslo, men befinner seg for tiden i hjemlandet.

- Konflikten bunner ikke i etnisitet, selv om det kan se sånn ut. Den dreier seg om demokratiske prinsipper. President Kibaki nekter å anerkjenne at han har tapt valget, sier Makogango, som selv er av luo-folket og Odinga-tilhenger.

- Det er ikke så enkelt at kikuyuer stemmer på Kibaki og luoer på Odinga. Odinga vant valget, men fikk ikke overta som president. Det gjør folk sinte, sier han.


Venn knivstukket
Onyango Makogango oppholder seg for tiden i Nairobi, ute av stand til å vende tilbake til hjembyen Kisumu i den vestlige Nyanza-provinsen, der luo-folket dominerer.

- Situasjonen er veldig kritisk. Det er ikke mulig å komme seg ut av Nairobi nå. For bare noen timer siden var jeg vitne til at en venn av meg ble knivstukket i nakken av en rasende mobb som støttet president Kibaki. Jeg har nettopp fått vite fra sykehuset at han sannsynligvis overlever. Det er en helt fryktelig situasjon, sier han.

Mens NTB er på telefonen med Makogango, går politiet til angrep på demonstranter utenfor vinduet hans.

TØFFE TIDER: - Vi er trygge, men jeg mistet selv en meget nær venn for to dager siden, sier norskkenyaneren Koigi Wa Wamwere. Foto: SCANPIX
TØFFE TIDER: - Vi er trygge, men jeg mistet selv en meget nær venn for to dager siden, sier norskkenyaneren Koigi Wa Wamwere. Foto: SCANPIX Vis mer

- De slår vilt om seg, det ser ikke bra ut. Det er veldig farlig her nå.


Omstridt valg
Koigi wa Wamwere medgir at mye tyder på at valget i Kenya ikke ble gjennomført slik det burde, og mener et nyvalg er det eneste rette. Wamwere mistet selv sitt sete i parlamentet i valget.

- Valgresultatet er omstridt, og det er blitt satt spørsmålstegn ved en rekke forhold. Derfor må vi avholde et nytt valg, fullstendig fritt, rettferdig og gjennomsiktig. Det er det eneste som kan hindre situasjonen i å utarte ytterligere, sier Wamwere.

Han mener den kenyanske hæren bør settes inn for å avhjelpe politiet, men utelukker ikke at det kan bli nødvendig med bistand fra internasjonale styrker.

- Det kan hende, men først og fremst trenger vi en diplomatisk og ikke militær intervensjon, sier Wamwere.

(NTB)