Wamwere mot seier

KABAZI, KENYA (Dagbladet): For fem år siden feilet han. I dag kan Koigi wa Wamwere gjøre et overbevisende comeback i kenyansk politikk. Det store oppmøtet ved valget i Kenya i går vil bestemme hvem som blir enehersker Daniel arap Mois etterfølger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skal et politisk jordskjelv til hvis ikke Koigi wa Wamwere, som noen år hadde politisk asyl i Norge, blir å finne blant den kenyanske nasjonalforsamlingens 222 representanter på nyåret.

Wamwere, som overraskende reiste tilbake til Kenya og kastet seg inn i valgkampen for to måneder siden, har det siste halvannet året vært forsker ved Columbia University i New York. Han hører til opposisjonspartiet National Rainbow Coalition (Narc), som ledes av veteranen Mwai Kibaki (71). Kampen mot Mois utplukkede etterfølger, Uhuru Kenyatta, så i går ut til å gå Kibakis vei.

- Dette er en stor dag for Kenya og en stor dag for alle demokrater som med livet som innsats har kjempet mot president Daniel arap Mois enevelde. Jeg er veldig glad og stolt over at en mørk epoke i kenyansk historie nå ser ut til å være over, sa en sliten Wamwere i går, utenfor stemmelokalet i Kabazi, 20 mil unna Nairobi.

Skitten valgkamp

Valg i Kenya

Ved valget skal kenyanerne utpeke både ny president og nye representanter i nasjonalforsamlingen.

Koigi wa Wamwere er en av kandidatene til valget på ny nasjonalforsamling.

De viktigste kandidatene i presidentvalget:

Mwai Kibaki (71), National Rainbow Coalition (NARC).

Uhuru Kenyatta (41), Kenya African National Union (KANU). Er President Mois håndplukkede kandidat.

Simeon Nyachae (70), Ford People.

På meningsmålingene ligger Mwai Kibaki best an, etterfulgt av Uhuru Kenyatta.

Moi skal etter planen gå av 5. januar, etter å ha regjert i snart 25 år.

Meningsmålingene har gitt Wamwere en oppslutning på 80 prosent i hans eget valgdistrikt Subukia. Hans største motstander, Kimani Ngunjiri fra regjeringspartiet Kanu, ble levnet liten mulighet.

På flygeblad beskyldes Wamwere for å leve et liv i luksus i utlandet mens han ikke gir penger til veldedige formål i sitt eget valgdistrikt. Han skal være tilhenger av kvinnelig omskjæring og han beskyldes for ikke å ta vare på sin egen familie.

- Jeg har både brukt tid og krefter på å tilbakevise disse påstandene under valgkampen. Sist jeg ble valgt inn i parlamentet i 1979 var det nettopp Kimani jeg vant over. For mange handler dessverre en plass i parlamentet om penger og makt, og ikke noe annet, sier Wamwere tørt.

Mindre vold

Valgkampen har så langt vært preget av mindre vold enn ved de to foregående valgene, da rundt 2000 mennesker mistet livet og flere hundre tusen ble jagd bort fra gård og grunn. Like fullt er to tidligere parlamentsmedlemmer blitt drept i hendelser med klare politiske overtoner. Og slåsskamper mellom tilhengere og motstandere av Mois parti Kanu har ført til mange alvorlige personskader.

Dagbladet snakket dagen før valget med en Narc-tilhenger som var nær ved å få hånda avhogd av en full tilhenger av Kanu-partiet. Da vi fulgte Wamwere på hans siste valgkampbesøk torsdag kveld, tok han sikkerheten med stort alvor. Plakater på bilen ble fjernet rett etter at vi hadde kjørt vekk fra hovedveien.

- Jeg har grunn til å tro at det var planlagt et attentat mot meg mandag for to uker siden. Heldigvis skjedde det ingenting, men vi tar nå våre forholdsregler. Blant annet passer vi på å kjøre sammen i to biler etter at det er blitt mørkt. Skal vi til avsidesliggende områder, hender det at vi overnatter, forteller Wamwere.

Holder pusten

Det er ingen overdrivelse å si at Kenya holder pusten akkurat nå. Samtlige presidentkandidater og en samlet presse advarer mot valgfusk. Et stort internasjonalt observatørkorps er til stede.

Likevel er det kenyanerne selv som gjør den største jobben.

Wamwere og hans stab av familiemedlemmer og andre frivillige har jobbet dag og natt den siste uka med å klargjøre sine egne valgobservatører. Det er de som kjenner triksene fra tidligere valg med kjøp og salg av stemmer, falske stemmekort og stemmeurner med dobbel bunn.

To av opposisjonens frontfigurer, Raila Odinga og presidentkandidat Mwai Kibaki, har bedt velgerne om å forsvare en sannsynlig valgseier ved å omringe president Mois eget hovedkvarter, State House i Nairobi, noe Wamwere synes er en god idé.

- Jeg tar ingenting for gitt, men jeg håper og tror at dette vil gå ordentlig for seg. Jeg er trygg på at folket denne gangen ikke kommer til å godta valgfusk. Vi er ferdige med Moi og alt det han har stått for en gang for alle, sier en seierssikker Koigi wa Wamwere med et stort smil.

Det kan drøye helt til 1. januar før det offisielle valgresultatet er klart.

FORNØYD: - Dette er en stor dag for Kenya, konstaterte Wamwere i går. Her omgitt av noen av sine medhjelpere.
PÅ VINNERLAGET: Koigi wa Wamwere, som bodde i Norge som politisk flyktning, blir trolig å finne i den kenyanske nasjonalforsamlingen. I rødt sees hans eldste sønn Joseph.