Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

WANTED

USA driver klappjakt på denne mannen. Osama bin Laden er deres hovedfiende. CIA frykter nye terrorangrep når som helst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA var tirsdag i direkte kontakt med Taliban-regimet i Afghanistan for å fremme et hovedkrav: Utlever Osama bin Laden umiddelbart.

Da USAs ambassader i Nairobi og Dar es Salam ble sprengt i lufta i august i fjor, mistet 257 mennesker livet, og 5500 ble skadd.

USA skal siden august ha klart å forhindre ytterligere to terrorangrep mot landets ambassader. Mandag ble USAs ambassade i Uganda stengt etter «en islamistisk trussel, muligens knyttet til bin Laden».

- Vi har nylig registert aktiviteter som likner det som skjedde forut for bombingene av ambassadene i Afrika. Vi frykter at en eller flere av bin Ladens angrep kan komme når som helst, sier CIA-sjef George Tenet.

Vil krige med USA

Bin Laden gikk offentlig ut og erklærte USA krig i august 1996. Han oppfordrer sine tilhengere til angrep mot amerikanske interesser verden over.

CIA mener Osama bin Laden har et terrornettverk med avleggere verden over, også i USA. Store ressurser er satt inn for å rulle opp nettverket. Den siste tida har det kommet nærmest daglige rapporter om arrestasjoner av angivelige støttespillere for bin Laden. På 70- og 80-tallet var det Carlos og Abu Nidal som ble knyttet til reelle og ikke-reelle terrorplaner. Nå er det Osama bin Laden som er blitt USAs hovedfiende.

Arrestasjoner

  • I går ble en tunisier arrestert i Karachi i Pakistan. Eneste oppgitte grunn var mistanker om at mannen sto i forbindelse med Osama bin Laden.
  • I Egypt pågår nå en masserettssak mot 107 islamister. De skal stå i forbindelse med bin Laden.
  • I Uruguay ble tre angivelige medlemmer av den egyptiske militante gruppen Al-Gamaat al-Islamiyyah arrestert lørdag etter tips fra CIA. Amerikanerne mente de var på vei til et terroroppdrag i London. Også disse blir knyttet til bin Laden.
  • I India ble fire personer arrestert tidlig i januar, mistenkt for å planlegge et bombeangrep mot USAs ambassade. De fire skal ha forbindelser til bin Laden.
  • I Bangladesh mener politiet å ha rullet opp deler av bin Ladens nettverk. 47 personer er arrestert for angivelige drapsplaner mot den kjente poeten Shamsur Rahman. Noen av de arresterte har innrømmet at de fikk penger fra bin Laden.

Ironisk nok er bin Ladens globale nettverk opprettet under amerikansk beskyttelse. Bin Ladens militante karriere startet i 1979 da han dro for å krige mot russerne i Afghanistan. Med penger fra familiens entreprenørselskap, opprettet han rekrutteringskontorer for frivillige frontkjempere verden over, også i USA. De frivillige gikk inn i hans organisasjon Al-Qa'ida. Nå er krigsveteranene spredd verden over.

Pengestøtte

De afghanske krigerne, mujahedin, fikk både våpen- og pengestøtte fra USA i kampen mot den sovjetiske okkupasjonsmakten.

Osama bin Laden har fortsatt sin hovedbase i det Taliban-kontrollerte Afghanistan.

HVOR ER HAN? Det lurer amerikanske myndigheter på.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media