Wara: - Løpende diskusjon om hvor tett overvåkingen skal være

Tor Mikkel Wara og hans familie er utsatt for fem angrep i løpet av kort tid. Overfor pressen sier han at det er en avveining om hvor tett overvåkingen av hans bolig skal være.

BILBRANN: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) meldte tirsdag at de ser på anslagene mot justisminister Tor Mikkel Wara og hans eiendom som alvorlige. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tor Mikkel Wara og hans families bolig er utsatt for fem hendelser siden 6. desember i fjor.

Natt til søndag skjedde det igjen, da det brant i bilen til Wara. Justis- og innvandringsministeren selv var ikke hjemme da det skjedde.

- Jeg opplever at politiet gjør en god jobb, og vi føler oss ivaretatt. Så håper vi selvfølgelig saken blir oppklart.Jeg vil si at det har vært god oppfølging fra politiet, sier Wara til pressekorpset i vandrehallen på Stortinget.

Det har vært sterke reaksjoner i det politiske miljøet i etterkant av det femte angrepet. Både fordi en minister blir utsatt for gjentatte angrep mot sin bolig, men også hvordan det i det hele tatt kan skje.

WARA FIKK STØTTE: Tor Mikkel Wara fikk støtte fra både Ap's Jan Bøhler og Venstres Abid Raja da han møtte i Stortinget i dag. Wara og familien er utsatt for fem angrep de siste månedene. Video: Stortinget Vis mer

- Løpende diskusjon rundt overvåkning

Wara vil ikke kritisere politiets innsats, og understreker at han føler sikkerheten er ivaretatt.

Søndag kveld publiserte Filter Nyheter en sak der det heter at Waras familie sa nei til videoovervåkning og at dette har vært en frustrasjon for politiet og PST i arbeidet med å sikre justisministerens bolig. Filter Nyheter siterte anonyme kilder.

Trusler mot Tor Mikkel Wara

* Natt til 6. desember i fjor tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til justisministeren. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

* 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.

* 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet, bundet fast med knute i en krok, under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden, og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.

* 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til hjemmet til Wara etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.

* Natt til 10. mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

Waras samboer rykket ut på Facebook og avviste saken på det sterkeste. Ministeren ønsket ikke å kommentere Filter Nyheter-saken direkte i dag, men sa følgende om kameraovervåkingen.

- Det er alltid sånn at det er en løpende diskusjon når det gjelder politiovervåkning, hvor tett du vil ha dem. Jeg føler at huset er beskyttet, så blir det alltid en diskusjon hvor tett du vil ha det, sier Wara.

Da Dagbladet igjen tok opp spørsmålet, trakk Wara fram muligheten for å kunne leve et normalt liv.

- Det er hele tiden en løpende dialog om hvor tett overvåkningen skal være opp mot ønsket om å leve et normalt liv i et åpent demokrati.

- «Kjedesammenheng» med Black Box

I forkant av angrepene mot Wara og familiens bolig ble boligen filmet og vist i teaterforestillingen «Ways of Seeing» på Black Box-teateret i Oslo. Waras samboer politianmeldte Black Box-teateret for brudd på privatlivets fred, men anmeldelsen ble først henlagt av Oslo-politiet, uten å ha vært etterforsket.

Statsadvokaten omgjorde så henleggelsen etter klage fra justisministerens samboer og sendte den tilbake til etterforskning.

- Hendelsene (teaterforestillingen og angrepene, journ.anm.) har en kjedesammenheng, men det betyr ikke at det er en tilknytning til hvem som står bak, sier Wara i dag om sammenhengen mellom teaterstykket og det han og hans familie har opplevd de siste månedene.

På direkte spørsmål fra Dagbladet om Wara ikke ser en sammenheng mellom teaterstykket og hendelsene utenfor hans bolig, og at anmeldelsen burde vært etterforsket fra dag én, sier Wara som følger:

- Når Oslo politikammer henla hennes anmeldelse klaget hun det inn til statsadvokaten, som tok klagen til følge med beskjed om at de skal etterforske det. Så nå vil den saken bli etterforsket, sier Wara.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer