GÅR AV: Tor Mikel Wara (FrP) går av som justisminister. - Må ta vare på min lille familie, sier Wara selv. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Wara går av: - Familien er det viktigste jeg har

Frp-toppen forteller for første gang om tiden etter samboeren ble siktet av PST. I dag ble mistanken mot Laila Bertheussen utvidet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solberg (H) og Tor Mikkel Wara (Frp) informerte i dag om at sistnevnte trekker seg som justisminister.

- De siste ukene har vært tøffe for min lille familie. Beslutningen om å gå av er fullt og helt min egen, og kommer fordi det er noen som trenger meg mer enn regjeringen, sier Wara.

Wara understreket at valget om å gå av var enkelt for ham.

- Familien min er det viktigste jeg har. De har vært der for meg i tykt og tynt, og nå skal jeg være der for dem. Jeg vil takke for den respekten politiske motstandere, pressen og andre har vist min familie den siste tiden. Dette har for meg vært Norge på sitt beste.

NYDALEN: Politiadvokat Thomas Blom i PST bekrefter at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt trusselbrev til en sentral politiker. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Elias Kristian Zahl-PettersenVis mer Vis mer

Wara ønsket å ikke gå i detalj rundt situasjonen til hans samboer. Samboeren nekter straffskyld, noe Wara heller ikke ville kommentere.

- Dette skal jeg uttale meg om på en senere anledning, sa Wara.

Trusler mot annen politiker

Støtten Wara har fått fra kompiser i First House, der han selv har jobbet tidligere, ønsket Wara heller ikke å snakke om. Situasjonen er blitt omtalt som et «samrøre».

Politiadvokat Thomas Blom i PST bekrefter overfor Dagbladet at Laila Anita Bertheussen også er mistenkt for å ha sendt trusler mot en annen politiker. I den aktuelle saken er det snakk om et trusselbrev.

PST kommer ikke til å begjære Bertheussen fengslet, fordi de ikke frykter bevisforspillelsefare. Det er heller ikke aktuelt med en ny ransaking av Wara og Bertheussens hjem, opplyser politiet.

- Oppriktig lei meg

Han er landets sjette justisministeren i Solbergs regjeringstid og får avskjed i nåde. Hun opplyser at Wara spurte om han burde gå av da PST først tok ut siktelse mot hans samboer. Da svarte Solberg nei.

- Jeg er oppriktig lei meg for at vi har kommet i denne situasjonen. Tor Mikkel hadde hatt så mye å gi. Vi kommer til å savne hans bidrag, sier Erna Solberg.

IKKE BEKLAGE: Statsminister Erna Solberg ble under Stortingets spørretime bedt om å beklage kritikken av Black Box-teateret. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Tidligere i mars pågrep Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Laila Anita Bertheussen og siktet henne for å ha diktet opp en straffbar handling. Hennes og justisminister Tor Mikkel Waras bolig ble ransaket, etter at en dommer i Oslo tingrett hadde vurdert bevisene.

- Dette er en krevende sak som jeg gjerne skulle vært foruten, sier Erna Solberg til pressen.

Utvider mistanken

I dag ble det kjent at PST mistenker Bertheussen for samtlige trusler mot hennes og Waras bolig.

- Etter en helhetlig vurdering basert på foreløpige tekniske og taktiske bevis, har PST endret Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for, skriver PST i en pressemelding.

Det har vært minst fem trusselhendelser mot familiens hjem.

«Bra» utvikling

Bertheussens forsvarer, John Christian Elden, sier at hun har fått varsel om at hun vil bli avhørt som mistenkt i alle saker.

- De har ikke utvidet siktelsen, men varsler at hun vil bli avhørt med rettigheter som mistenkt for alle sakene. Det er bra, for da kan hun renvaske seg.

- Så at hun er mistenkt i alle sakene, det er noe hun ser på som «bra»?

- Ja, for i og med at hun kan motbevise noen av dem, vil sammenhengen mellom sakene slik hun ser det hjelpe henne ut av alle, sier Elden til Dagbladet.

SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen siktet for å ha startet brann i familiens bil. Dagbladets kommentator Marie Simonsen blir ikke overrasket om Tor Mikkel Wara går av etter PSTs siste oppdatering på Wara-saken. Reporter: Jesper Finsveen. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

Bevisene

Dagbladet får bekreftet at det var tre bevis vurdert av PST, og deretter vurdert av en uavhengig dommer, som førte til pågripelse av Laila Anita Bertheussen og en ransakelse av samboerparets felles bolig.

Bevis 1. Inngangsdøra til parets bolig skal flere ganger ha vært i bevegelse. Sikkerhetsfirmaet Stanley har på vegne av politiet i Oslo montert bevegelsessensorer på døra.

Bevis 2. Overvåkningskameraer plassert både på og ved parets eiendom, samt utenfor eiendommen viser ingen ting i det aktuelle tidsrommet. Noe PST mener utelukker en annen gjerningsperson.

Bevis 3. Et av overvåkningskameraene som sikkerhetsselskapet Stanley har montert på eiendommen til Wara/Bertheussen har vært ute av funksjon. Det er foreløpig ikke kjent hvorfor overvåkningskameraet ikke virket. Dette undersøkes nå videre av eksperter.

Etter hva Dagbladet får opplyst var det disse tre faktorene som var grunnlaget for å sikte justisministerens samboer for hærverk mot familiens bil og forsøket på ildspåsettelse.

PST har etterforsket hendelsen natt til søndag 10. mars som: Angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet. Sikkerhetspolitiet har satt alt av tilgjengelige ressurser på saken.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer