Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Wara-notat: Klaget til politiet og PST

Justisministeren klaget over kameraer som ikke fungerte, viser notat VG har fått innsyn i.

SENDTE NOTAT: Få dager etter at samboeren Laila Anita Bertheussen ble pågrepet 14. mars, sendte Tor Mikkel Wara et notat til politiet og PST der han kritiserte opplysninger som var kommet ut i offentligheten, og at sikkerhetssystemene hjemme hos ham ikke fungerte. Her fra da han gikk av som justisminister 28. mars. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
SENDTE NOTAT: Få dager etter at samboeren Laila Anita Bertheussen ble pågrepet 14. mars, sendte Tor Mikkel Wara et notat til politiet og PST der han kritiserte opplysninger som var kommet ut i offentligheten, og at sikkerhetssystemene hjemme hos ham ikke fungerte. Her fra da han gikk av som justisminister 28. mars. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, er siktet for å ha oppdiktet straffbar handling ved å tenne på familiens bil.

Hun ble pågrepet 14. mars i år, og forrige uke fullførte PST sin etterforskning av Bertheussen. Ifølge Dagbladets opplysninger har PST innstilt på å tiltale Bertheussen for angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet, som har en strafferamme på ti års fengsel.

Sendte notat

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

VG melder lørdag om et notat Tor Mikkel Wara skal ha sendt politiet og PST få dager etter at samboeren var pågrepet. Wara var på tidspunktet i permisjon fra stillingen som justisminister.

Det hadde i løpet av måneden før vært en rekke angrep og trusler mot familiens hjem på Røa i Oslo, og Wara forklarer i notatet hvordan eiendommen var beskyttet mot nye angrep.

Ifølge VG redegjør Wara for følgende i notatet:

  • Teknisk svikt i pc-er fra sikkerhetsselskapet og manglende kameraovervåkning i flere dager.
  • Bekymringer for lekkasjer om operasjonen og privatlivet til media.
  • Uenigheter med sikkerhetsselskapet om hva som skjedde inne i huset.

Forsøkte å reparere

Ifølge han skal Bertheussen ha oppdaget problemer med overvåkningssystemet, og forsøkt å fikse dette uten å lykkes. Han er også kritisk til sikkerhetsselskapet Stanley, som var leid inn av politiet.

I notatet kritiserer han også «lekkasjer» til pressen, og mener at politiet og sikkerhetsselskapet bare kan ha sittet på disse opplysningene.

«Det betyr at vi har grunn til å frykte at opplysninger politiet og Stanley skaffer seg om privatliv rutiner og sikkerhet gjennom ytterligere overvåking vil tilfalle pressen.», skriver Wara, ifølge VG.

Wara har ikke ønsket å kommentere saken overfor VG. Sikkerhetsselskapet Stanley bekrefter at de kjenner adressen, mens politiet ikke ønsker å kommentere.

Hos Riksadvokaten

PST mistenker at Bertheussen står bak en rekke trusler mot familiens hjem på Røa og at hun har foretatt handlinger som vekker mistanke om straffbar handling uten at den er begått.

Det er Riksadvokaten som avgjør om det blir tatt ut tiltale i saken. Bertheussen avviser alle anklager i saken.

Det var statsadvokat Marit Formo, ved Det nasjonale statsadvokatembetet, som først bekreftet at de hadde mottatt saken fra PST.

- I de neste ukene vil vi gjennomgå saken og ta stilling til vårt syn på påtalespørsmålet. I denne saken er det Riksadvokaten som vil ta endelig stilling til påtalespørsmålet.

Riksadvokaten avgjør påtalespørsmålet i de mest alvorlige straffesakene. Formo ønsker ikke å svare på spørsmål om hvorfor Riksadvokaten vil ta stilling til påtalespørsmålet i denne konkrete saken.

Det er uklart hvor lang tid det vil ta før saken er endelig avgjort hos påtalemyndigheten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media