Bertheussen-saken

Wara til samboeren: – Utrolig egoistisk av deg

Tor Mikkel Wara ba samboeren om å ikke publisere kritikk av politiet og regjeringen etter at politianmeldelsen av «Ways of Seeing» ble henlagt.

SMS: Tor Mikkel Wara ba samboeren om å ikke publisere kritikk av politiet og regjeringen etter at politianmeldelsen av «Ways of Seeing» ble henlagt. Dag 2 i retten, 9. september 2020. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Laila Bertheussen ble i Oslo tingrett i dag konfrontert med en meldingsutveksling med sin samboer Tor Mikkel Wara fra januar 2019.

Bertheussen hadde da reagert kraftig på at anmeldelsen hennes av teaterstykket «Ways of Seeing» ble henlagt, og hadde skrevet et notat om dette. Hun ønsket å offentliggjøre det selv på Facebook eller sende til pressen.

Det ville ikke Tor Mikkel Wara, framgår det av samtalen som foregikk på Messenger.

I RETTEN: Laila Anita Bertheussen er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. Tegning Egil Nyhus / NTB scanpix
I RETTEN: Laila Anita Bertheussen er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. Tegning Egil Nyhus / NTB scanpix Vis mer

– Tusen takk for ingenting

Dette var deler av samtalen:

Bertheussen: «Tusen takk for ingenting. I morgen sender jeg dette til alle medier som har kontaktet meg. Jeg skal vaske det litt. (...) Ikke har jeg hørt et ord fra SMK eller noen fra regjeringen.»

Wara: «Dette sender du ikke. Det er ingen grunn til å sende dette. (...) Det siste lager bare om å lage helvete for meg. (...) Hva hjelper det uansett med pressen?»

Bertheussen: «Jeg trenger en ventil. Slik blir den trolig, Rita [Karlsen i HRS] hjalp meg litt. (...) Jeg har ikke hørt et ord fra SMK eller noen fra regjeringen som burde ha tatt affære.»

Wara: «Jeg vil ikke at du legger dette ut. Jeg sitter i regjeringskonferanse og har ikke tilgang til mobil. (...) Det er utrolig egoistisk av deg.»

Bertheussen : «Jeg kommer til å legge ut. Jeg er ikke et vedheng til deg. Jeg liker ikke at du prøver å begrense meg.»

Live-published photos and videos via Shootitlive

– Småkjekling

Hun publiserte til slutt et innlegg der Statsministerens kontor ikke ble nevnt.

– Dette er småkjekling fra to som har vært samboere i 25 år. Det har ingenting i retten å gjøre, sa Bertheussen da hun ble bedt om å kommentere dialogen.

STÅR BAK: PST mener Laila Anita Bertheussen (55) selv skrev står bak tilståelselsbrevet som ble sendt til forsvarer John Christian Elden på våren i fjor. Video: NRK Vis mer

Statsadvokat Marit Formo spurte hvorfor hun la det ut, selv om Wara gjentatte ganger ba henne om å ikke gjøre det.

– Mener du at jeg skal gjøre som han vil alltid? svarte Bertheussen.

Om slutten som ble fjernet, sa hun:

– Du fisker etter noe jeg ikke postet. Det er ufint å dra fram det.

Aktor Marit Formo viste også til en parallell Messenger-dialog samme dag mellom Bertheussen og Rita Karlsen i HRS.

I retten har det også kommet fram at Bertheussen var med i en annen Messenger-gruppe sammen med nevnte Karlsen, samt Frp-politikerne Gry-Anette Rekanes Amundsen, Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Line Miriam Sandberg.

Sistnevnt er ekskona til tidligere Frp-profil og -statsråd Per Sandberg, og han var ifølge Bertheussen et gjennomgangstema i dialogen der, og hun beklaget dette i retten i dag. Gruppen diskuterte også Black box-teateret og Oslo-biskopen Kari Veiteberg. Sistnevnte var Bertheussen sint på, fordi hun hadde anbefalt folk å se «Ways of Seeing». Hun kontaktet biskopen på Messenger, og seinere la Veiteberg ut en beklagelse/forklaring på Facebook.

Det har også blitt lagt fram annen dialog mellom Bertheussen og Ingvil Smines Tybring-Gjedde, hvor det kommer fram at de ble enige om å lekke opplysninger og bilder fra hendelsene ved Wara og Bertheussens hus til pressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer