Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kallmyr kan ikke love åpne kundelister

- Wara var et forbilde for meg

Jøran Kallmyr (Frp) overtar som justisminister etter sitt politiske forbilde Tor Mikkel Wara. Selv møtes han med spørsmål om egne bindinger - også til advokat-klienter.

RYDDIG: - Jeg kommer til å opptre med stor ryddighet, sa nyutnevt justisminister Jøran Kallmyr (Frp) om egen habilitet etter tre år som advokat i det private. Han er regjeringens sjuende justisminister, de midlertidige medregnet. Foto: Gorm Kallestad /NTB Scanpix
RYDDIG: - Jeg kommer til å opptre med stor ryddighet, sa nyutnevt justisminister Jøran Kallmyr (Frp) om egen habilitet etter tre år som advokat i det private. Han er regjeringens sjuende justisminister, de midlertidige medregnet. Foto: Gorm Kallestad /NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er «ingen kjente krysningspunkter» mellom Kallmyr og avgått justisminister Tor Mikkel Wara eller hans familie, fastslo statsminister Erna Solberg (H) overfor Dagbladet da hun presenterte sin nye statsråd i går.

NY STATSRÅD: Statsminister Erna Solberg (H) presenterte enda en ny justisminister på Slottsplassen i går.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
NY STATSRÅD: Statsminister Erna Solberg (H) presenterte enda en ny justisminister på Slottsplassen i går. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi snakker igjennom alle habilitetsregler når en ny statsråd utnevnes. Habilitetsreglene må håndteres i alle saker. Det er et grunnleggende prinsipp for enhver statsråd å følge, sier Solberg.

Basert på tekniske og taktiske bevis endret Politiets sikkerhetstjeneste (PST) torsdag statusen til Waras samboer fra fornærmet til mistenkt for alle hendelser knyttet til familiens hus.

- Forbilde

Selv sier Kallmyr at det ikke er noe personlig vennskapsforhold mellom ham og Wara, som i går fikk avskjed som justisminister, en stilling han de siste ukene har vært i permisjon fra.

- Han var en av de store politiske forbildene mine da jeg var veldig ung. Han var leder i FpU og var et friskt pust på Stortinget, og jeg hadde kjempestor respekt for ham, men det er ikke sånn at jeg er personlig godt kjent med ham, sier Kallmyr om Wara.

Den nyutnevnte justisministeren vender tilbake til et departement der han i to år fram til 2016 var statssekretær og altså del av den politiske ledelsen. I mellomtiden har han vært partner i advokatfirmaet Ræder, der han ledet avdelingen for eiendomsutvikling, forvaltningsrett og samfunnskontakt.

- Skal ikke være tvil

Under pressekonferansen i Justisdepartementet fikk Kallmyr spørsmål om eventuelle bindinger eller habilitetskonflikter som følge av årene i det private næringsliv.

- Når det gjelder mine oppdrag som advokat så vil jeg levere en liste til Justisdepartementet og Statsministerens kontor, så det ikke skal være noen tvil om hvilke saker jeg er inhabil i. Dette er jeg godt vant med fra tidligere av, og jeg kommer til å opptre med stor ryddighet, sa han.

- Vil lista være åpen?

- Det får vi komme tilbake til. Det er jo slik at man som advokat har en lovpålagt taushetsplikt, men jeg tar aktivt avklaringer med de kundene jeg har hatt, svarte han på Dagbladets spørsmål.

Gjengkriminalitet

Første dag på jobb ble Kallmyr konfrontert med at mulla Krekar fortsatt er i Norge, trass i at Frp i en årrekke har ment at han bør forlate Norge. Noe løfte om at dette snarlig ville skje, kom han ikke med.

- Jeg har vært ute av politikken i tre år og vil sette meg mer inn i sakene før jeg sier noe mer, sa Kallmyr, som lovet å gjennomføre den omstridte politireformen og sikre et «godt synlig og tilgjengelig politi».

Han viste også til erfaringen som byråd i Oslo og slo fast at kampen mot gjenkriminalitet blir en særlig viktig prioritering.

- Det må aldri komme så lagt at vi lar en ny generasjon i deler av Oslo gå til grunne. Det må ikke skje, sa han.

Kallmyr var ikke konkret på hva slags tiltak og forebygging han mener må til, men slo fast at gjengkriminalitet er uakseptabelt.

- Det er ikke langt over til et land som har langt større utfordringer med denne typen ting, og det kan fort smitte over til Norge, hvis vi ikke er aktsomme nok, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!