<strong>OVERVÅKING:</strong> Dette bildet av Tor Mikkel Waras hjem har statsrådens samboer publiserte i forbindelse med kritikk av Filter Nyheters påstand om at de på et tidlig stadie i etterforskningen takket nei til videoovervåking på eiendommen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
OVERVÅKING: Dette bildet av Tor Mikkel Waras hjem har statsrådens samboer publiserte i forbindelse med kritikk av Filter Nyheters påstand om at de på et tidlig stadie i etterforskningen takket nei til videoovervåking på eiendommen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Trusler mot Tor Mikkel Waras hjem:

Waras samboer: «Det er kameraer over alt!»

Justisminister Tor Mikkel Waras samboer tar et kraftig oppgjør med ulike mediers dekning av trusselsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til søndag brant det i justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) bil, som sto parkert utenfor statsrådens bolig i Oslo. Det er den femte trusselhendelsen tilknyttet Waras hjem siden desember.

I et Facebook-innlegg tar Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, et oppgjør med påstander fra Filter Nyheter, og uttalelser som er gitt til både Dagbladet og VG.

Påstand

Søndag kveld skriver nettavisa Filter Nyheter at Wara og familien «i en tidlig fase av etterforskningen» takket nei til videoovervåking på eiendommen, selv om både oslopolitiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mente dette var vesentlig for etterforskningen. Familien skal også ha vært negativ til andre foreslåtte tiltak.

Nettavisa skriver at det har vært frustrasjon i både PST og i politiet over at de ikke kunne gjennomføre det de mener var nødvendig overvåking.

Verken Wara, PST eller Justisdepartementet ønsket å kommentere sikkerhetstiltak ved statsrådens bolig overfor Filter Nyheter.

<strong>Holdt vakt:</strong> Politiet holdt vakt utenfor Waras bolig etter bilbrannen natt til søndag. Foto: Bjørn Carlsen / Dagbladet
Holdt vakt: Politiet holdt vakt utenfor Waras bolig etter bilbrannen natt til søndag. Foto: Bjørn Carlsen / Dagbladet Vis mer

Tilsvar

Natt til mandag går Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, hardt ut mot nettavisa, og kritiserer at de har benyttet seg av ikke navngitte kilder.

«Dette er jo helt galskap. Er dette 'gode, men ubekreftede rykter'? Hvor tar han det fra?» skriver hun i et Facebook-innlegg på sin private profil.

«Hvis mitt hjem blir mere overvåket nå tør jeg knapt og gå på do. Det er kameraer over alt!»

«Alle disse konspirasjonsteoriene og løgnene er en stor ekstra belastning i tilleg [sic] til all terroren vi utsettes for.»

- Ikke motsetning

I en e-post til Dagbladet, svarer ansvarlig redaktør i Filter Nyheter, Harald S. Klungtveit, på kritikken.

- Før publisering kontaktet vi Bertheussen med konkrete spørsmål for å få hennes kommentarer eller innspill, uten hell. Vi registrerer at hun seinere har skrevet et Facebook-innlegg der hun er frustrert over ulike mediers dekning av trusselsaken. skriver Kungtveit til Dagbladet i en e-post og fortsetter:

- Når det kommer til fakta, er det ikke noen motsetning i det hun nevner – at det i dag er kameraovervåkning ved boligen – og vår artikkel, som fokuserer på situasjonen tidligere i etterforskningen.

SE TV NÅ: PST har ingen mistenkte i saken. Vis mer

Takker for støtte

Waras samboer begynte Facebook-innlegget med å «takke for alle hyggelige meldinger og telefoner hun har fått i løpet av dagen».

Videre opplyser hun at justisministere har vært bortreist siden onsdag.

«Dette skulle være min slappe-av-helg uten for mye styr og alt det vaktholdet som følger med TM (Tor Mikkel red.anm.). Sånn gikk det ikke», skriver hun.

Bertheussen skriver at hun ikke har orket å lese aviser før søndag kveld, og forteller at noe trigger henne mer enn andre.

Spørsmål til Grande

I tillegg til at hun trekker fram Filter Nyheters påstander, framhever hun også én artikkel i Dagbladet og to artikler i VG.

Søndag skrev Dagbladet følgende:

«Kulturminister Trine Skei Grande, som har ansvar for ytringsfriheten i Norge, kaller episoden et angrep på det norske demokratiet. Fra Venstres landsmøte i Trøndelag går hennes tanker til Tor Mikkel Wara og hans familie.»

Bertheussen svarer med et spørsmål til Skei Grande (V).

«Kjære Trine Skei Grande takk for omtanke men hvor var/er du når denne grenseløs kunstneriske ytringsfriheten gruset personvern og retten til privatlivets fred?», skriver hun og viser trolig til Black Box Teater i Oslo som filmet huset deres til forestillingen «Ways of Seeing».

Stykket ble framført i slutten av november. Der omtales navngitte politikere, og det vises filmede innslag av blant annet husene til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) og stortingsrepresentant og partikollega Christian Tybring-Gjedde.

Teateret ble anmeldt for hensynsløs atferd, krenkelse av privatlivets fred og ulovlig bruk av fast eiendom.

«Konspirasjonsteorier»

Videre tar hun for seg to artikler i VG, som begge ble publisert søndag.

«En av teoriene Politiets sikkerhetstjeneste (PST) undersøker er om branner, trusler og hærverk rettet mot justisminister Tor Mikkel Wara er ment for å 'polarisere og legge skylden på andre', skrev VG i ingressen til en artikkel med tittelen «Angrep mot Wara: Etterforskes som mulig hatkriminalitet».

Bertheussen omtaler dette som en «konspirasjonsteori» og følger opp med et spørsmål:

«Kanskje det er en av de andre i dette fantasi høyreekstremistiske nettverket som min samboer visstnok er en del av som står bak dette?»

- Dette har jeg ingen kommentar til. Etterforskningen går bredt ut og da ser vi på ulike muligheter og hvem som står bak - og vi ser på det i et bredt perspektiv, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

Han understreker at i saker som denne, er det flere synlige og usynlige sikkerhetstiltak, uten at han kan gå inn på hva disse er.

«Ut mot formulering»

Søndag morgen publiserte VG en artikkel med følgende sitat fra operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Magne Olsvoll:

«– Det var ikke rare brannen, den ble raskt slukket. Vi har foretatt taktisk og teknisk etterforskning på stedet. PST står for videre etterforskning, sier han til VG 04.45.»

Bertheussen bemerker seg formuleringen «ikke rare brannen».

«Sorry, jeg var alene hjemme og lå og sov da jeg ble vekket at politi (tror jeg) med beskjed om at bilen brant og jeg fikk ikke gå ut og se. Hvor stor må en bilbrann være for å være mer enn 'ikke rare brannen'.»

PST overtar

PST bekrefter overfor Dagbladet at de har overtatt ansvaret for etterforskning av bilbrannen natt til søndag.

- Vi har foreløpig ingen mistenkte i saken, men den sees i sammenheng i serien av hendelser knyttet til justisministeren og hans bolig, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken.

- Saken har høy prioritet og vi etterforsker bredt, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer