Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Laila Anita Bertheussen

Waras samboer mistenkt i alle trusselsakene

Over fem trusler mot hjemmet til Laila Anita Bertheussen og Tor Mikkel Wara. Bertheussen er mistenkt for alle.

NYDALEN: Politiadvokat Thomas Blom i PST bekrefter at Bertheussen er mistenkt for å ha sendt trusselbrev til en sentral politiker. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST mistenker Laila Anita Bertheussen for samtlige trusler mot hennes og permittert justisminister Tor Mikkel Waras bolig.

- Etter en helhetlig vurdering basert på foreløpige tekniske og taktiske bevis, har PST endret Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede er siktet for, skriver PST i en pressemelding.

Minst fem hendelser

Det har vært minst fem trusselhendelser mot familiens hjem.

SIKTET: Laila Anita Bertheussen er mistenkt for samtlige trusselhendelser mot henne og Tor Mikkel Waras bolig. Hun er allerede siktet for bilbrannen i familiens bil 10. mars. Foto: Privat
SIKTET: Laila Anita Bertheussen er mistenkt for samtlige trusselhendelser mot henne og Tor Mikkel Waras bolig. Hun er allerede siktet for bilbrannen i familiens bil 10. mars. Foto: Privat Vis mer

- Sakene som omhandler hendelsene knyttet til Tor Mikkel Wara og hans familie, etterforskes fortsatt med betydelig innsats og har høyeste prioritet i PST. Rekken av hendelser, som startet med tilgrising av bolig og mulig forsøk på å tenne på en bil 6. desember i fjor, sees i sammenheng med hverandre, skriver PST i en pressemelding.

Riksadvokaten er orientert om sakens utvikling.

Mistankegrunnlaget for den opprinnelige siktelsen som gjelder brannen i familiens bil 10. mars, er ikke svekket, melder PST.

Trusler mot annen politiker

Politiadvokat Thomas Blom i PST bekrefter overfor Dagbladet at Laila Anita Bertheussen også er mistenkt for å ha sendt trusler mot en annen politiker.

I den aktuelle saken er det snakk om et trusselbrev.

PST kommer ikke til å begjære Bertheussen fengslet, fordi de ikke frykter bevisforspillelsefare. Det er heller ikke aktuelt med en ny ransaking av Wara og Bertheussens hjem, opplyser politiet.

- Bra for henne

Bertheussens forsvarer, John Christian Elden, sier at hun har fått varsel om at hun vil bli avhørt som mistenkt i alle saker.

- De har ikke utvidet siktelsen, men varsler at hun vil bli avhørt med rettigheter som mistenkt for alle sakene. Det er bra, for da kan hun renvaske seg.

- Så at hun er mistenkt i alle sakene, det er noe hun ser på som «bra»?

- Ja, for i og med at hun kan motbevise noen av dem, vil sammenhengen mellom sakene slik hun ser det hjelpe henne ut av alle, sier Eldent til Dagbladet.

PST opplyser at de fortsetter etterforskningen for fullt.

Det gjennomføres omfattende etterforskningsskritt, og det er foretatt en rekke beslag som nå er gjenstand for undersøkelser og analyse. Det vil fortsatt ta tid før resultatet av alle undersøkelser og analyser foreligger. PST har god bistand fra blant annet Oslo politidistrikt og Kripos i dette arbeidet.

Bertheussen har de siste dagene oppholdt seg hjemme, og har blant annet rettet kritikk mot Black Box-teateret på Facebook.

Teaterbråk

Hendelsene begynte etter at teateret Black Box satte opp forestillingen «Ways of Seeing», der det også ble brukt bilder av boligen til Wara. Bilder av husene til flere andre politikere og samfunnstopper ble også vist fram under forestillingen.

I desember ble boligen tagget med hakekors og ordet «rasisit» husveggen og 10. mars ble Waras bil påtent. 14. mars ble samboeren pågrepet av PST.

Statsråder kan ifølge reglene få inntil to ukers velferdspermisjon med lønn hvert kalenderår. Wara kan få forlenget permisjonen, men da uten lønn. Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) har fungert som justisminister i Waras permisjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!