Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Laila Anita Bertheussen

Waras samboer tordnet på Facebook: «Konspirasjonsteorier og løgner»

«Alle disse konspirasjonsteoriene og løgnene er en stor ekstra belastning i tilleg til all terroren vi utsettes for», skrev Bertheussen på Facebook. Nå er hun siktet i den samme saken.

SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og samboer Tor Mikkel Waras hjem er blitt utsatt for en rekke trusler siden desember i fjor, og Bertheussen har gått hardt ut på Facebook. Foto: Privat
SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen er siktet for å ha startet en brann i familiens bil natt til søndag. Hennes og samboer Tor Mikkel Waras hjem er blitt utsatt for en rekke trusler siden desember i fjor, og Bertheussen har gått hardt ut på Facebook. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheussen, ble torsdag pågrepet og siktet i den mye omtalte trusselsaken mot nettopp Wara og Bertheussen.

Det skjer bare tre dager etter at hun tok et kraftig oppgjør med norske mediers dekning av trusselsaken, etter at det natt til søndag brant i justisministerens bil:

«Alle disse konspirasjonsteoriene og løgnene er en stor ekstra belastning i tilleg [sic] til all terroren vi utsettes for», skrev hun på Facebook.

I dag ble hun siktet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for å ha tent på samboerparets bil natt til søndag. Hendelsen har fram til i dag har vært omtalt som den siste av fem kjente tilfeller av trusler og hærverk mot paret og deres eiendom.

Hun er ikke siktet for tidligere hendelser utenfor parets hjem.

I forbindelse med de mange hendelsene, har Bertheussen gjentatte ganger gått hardt ut på Facebook med kritikk av politiet, medier og folk som har rettet mistanke mot andre enn folk som ønsker å ramme Wara og henne selv.

- Dette er jo helt galskap

I Facebook-innlegget mandag denne uka tok hun et spesielt kraftig oppgjør med påstander fra Filter Nyheter, og uttalelser som er gitt til både Dagbladet og VG.

DETTE ER SAKEN: Siden desember skal justisminister Tor Mikkel Wara ha opplevd flere truende hendelser ved han og samboerens hjem i Oslo. Her får du en oppsummering av alle hendelsene. Vis mer

Søndag kveld skrev nettavisa Filter Nyheter at Wara og familien «i en tidlig fase av etterforskningen» takket nei til videoovervåking på eiendommen, selv om både Oslo-politiet og PST mente dette var vesentlig for etterforskningen. Familien skal også ha vært negativ til andre foreslåtte tiltak.

Nettavisa skrev at det har vært frustrasjon i både PST og i politiet over at de ikke kunne gjennomføre det de mener var nødvendig overvåking.

Verken Wara, PST eller Justisdepartementet ønsket å kommentere sikkerhetstiltak ved statsrådens bolig overfor Filter Nyheter.

I Facebook-innlegget som ble publisert av Bertheussen natt til mandag, kritiserte hun avisa for å ha benyttet seg av ikke navngitte kilder.

«Dette er jo helt galskap. Er dette 'gode, men ubekreftede rykter'? Hvor tar han det fra?», skrev hun, og fulgte opp:

«Hvis mitt hjem blir mere overvåket nå tør jeg knapt og gå på do. Det er kameraer over alt!»

I en e-post til Dagbladet, svarte ansvarlig redaktør i Filter Nyheter, Harald S. Klungtveit, på kritikken.

- Før publisering kontaktet vi Bertheussen med konkrete spørsmål for å få hennes kommentarer eller innspill, uten hell. Vi registrerer at hun seinere har skrevet et Facebook-innlegg der hun er frustrert over ulike mediers dekning av trusselsaken, skrev Klungtveit til Dagbladet i en e-post og la til at det ikke er «noen motsetning i det hun nevner – at det i dag er kameraovervåkning ved boligen – og vår artikkel, som fokuserer på situasjonen tidligere i etterforskningen.»

Hard ut mot politiet

Dramaet startet like før jul i fjor, da Waras samboer Bertheussen anmeldte Black Box Teater i Oslo for å ha filmet familiens hus.

Denne anmeldelsen ble først henlagt av Oslo-politiet. Statsadvokaten omgjorde så henleggelsen etter klage fra nettopp Bertheussen og sendte den tilbake til etterforskning.

Bertheussen var tidlig ute og tordnet mot det hun omtalte som «snikfilming». I en Facebook-oppdatering 7. februar skrev hun:

«Har politiet noen gang vurdert om det vi har vært utsatt for kan være en direkte konsekvens av teaterforestillingens konspirasjonsteorier om at min samboer gjennom 25 år og nå justisminister Tor Mikkel Wara er rasist?»

Hun fortsatte med å vise til at to ganger, på daværende tidspunkt, hadde «noen prøvd, og delvis lykkes, med å sette fyr på vår eiendom. I tillegg har vi mottatt trusselbrev om at 'neste gang lykkes de'.»

I teaterstykket «Ways of Seeing» vises film av Waras bolig, som settes inn i en jakt på «nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». I forestillingen ble det også brukt opptak av boligene til politikerparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og Christian Tybring-Gjedde (Frp), samt Resett-redaktør Helge Lurås.

I et annet Facebook-innlegg 11. februar i år, gikk Bertheussen hardt ut mot en navngitt mann som hun omtaler som «pappaen til en av barnas venninner».

I innlegget, som innledes «Fy faen nå koker jeg», reagerer hun sterkt på at mannen hadde tatt bilde av Wara og Bertheussens hus og bil, og at dette bildet så endte opp i media.

SIKTET: Justisministerens samboer Laila Anita Bertheussen siktet for å ha startet brann i familiens bil. Dagbladets kommentator Marie Simonsen blir ikke overrasket om Tor Mikkel Wara går av etter PSTs siste oppdatering på Wara-saken. Reporter: Jesper Finsveen. Video: Marie Røssland / Dagbladet. Vis mer

- Virker iscenesatt

Pia Maria Roll, en av kvinnene som står bak forestillingen, har selv gått ut og sagt at hun mener angrepene mot Waras bolig virker iscenesatt. På spørsmål om Roll tror den, eller de, som står bak hendelsene er ute etter å mistenkeliggjøre de som står bak teaterforestillingen, var hun klokkeklar:

- Dette er ikke noe vil lurer på. Alt tyder jo på at det er det som skjer. Vi vet at det står i disse brevene at de må droppe anmeldelsen mot «Ways of Seeing». Og det står med skrivefeil, slik at det skal se ut som at det er en innvandrer som har gjort det. For oss er det helt åpenbart at det er iscenesatt, men av hvem kan vi ikke vite, sa Roll til VG tidligere denne uka.

Under en pressefrokost i forkant av Høyres landsmøte onsdag kritiserte statsminister Erna Solberg teateroppsetningen «Ways of seeing» for å gjøre det enda mer belastende å være politiker.

- Vi som politikere skal tåle å stå i fokus og få kjeft for det vi sier og gjør, men det oppleves jo verre når familiene og hjemme våre trekkes inn, fordi da rammer det de rundt oss, sa Solberg (H).

- Jeg tenker at de som har laget stykket må tenke over at de også bidrar til å sette et fokus på politikere og deres omgivelser som bidrar til at det er tøffere å være politiker, selv om man putter det inn i en kunstnerisk ramme eller i et satirisk program, fortsatte hun.

Advokat Jon Wessel-Aas, som representerer Pia Roll, Hanan Benammar og Sara Baban som står bak teaterstykket, gikk i går hardt ut mot statsministeren.

- Hun ber dem om å dempe seg. Er det noen som bør passe munnen sin, så må det være statsministeren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!