FRA 2. VERDENSKRIG: Restene av et sovjetiske kampfly funnet i landsbyen Kamion, som ligger ved ei sideelv til Vistula. Foto: EPA / GRZEGORZ MICHALOWSKI / NTB SCANPIX
FRA 2. VERDENSKRIG: Restene av et sovjetiske kampfly funnet i landsbyen Kamion, som ligger ved ei sideelv til Vistula. Foto: EPA / GRZEGORZ MICHALOWSKI / NTB SCANPIXVis mer

Warszawas hemmeligheter avslørt av historisk tørke

Sovjetiske krigsfly og jødiske gravmonumenter dukker opp i elva Vistulas mudder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Polens blodige historie som dukker opp der elva Vistula nå trekker seg tilbake på grunn av en historisk tørke.

Polens livsnerve Vistula er Polens livsnerve, og har vært sentral i de fleste av landets eksistenskamper. Fra da den ukrainske kosakkhøvdingen Bogdan Hmelnytskij massakrerte polakker helt vest til Vistulas bredder rundt 1650. Fra da general Józef Pilsudski forsvarte det gjenoppståtte Polen, som i mer enn 100 år hadde vært strøket fra kartet. Det skjedde ved Warszawa ved Vistulas bredder i 1920, og mot de fleste odds klarte Pilsudski soldater å slå tilbake den framrykkende sovjetiske armeen som skulle spre verdensrevolusjonen.

Og fra 2. verdenskrig, da Stalins framrykkende tropper sto på den østlige siden av Vistulas bredder og så på mens Hitlers soldater slo ned Warszawa-oppstanden i 1944. Stalin hadde lovet å hjelpe oppstanden, men i stedet for å hjelpe fikk han Hitler til å slakte ned det som var igjen av Polens elite, og av polske nasjonalister, som Stalin ikke hadde bruk for i det som snart skulle bli hans nye lydrike.

Ingen ville gå i sumpen Det er nettopp funnene fra 2. verdenskrig som er mest interessante når vannføringen i Vistula nå er på sitt laveste nivå siden vannmålingene startet. Et sovjetiske kampfly er blant funnene. Direktør Zdzislaw Leszczylski ved Wyszogród evlemuseum sier til avisa The Guardian at deler av en sovjetisk uniform, en fallskjerm, en saueskinnsjakke, deler av støvler, en pistol, radioutstyr og masse ammunisjon er funnet ved flyet. Inskripsjonene på utstyret er skrevet med kyrilliske bokstaver. Rundt 600 000 sovjetiske soldater falt i kampen mot Hitler-Tyskland i Polen under 2. verdenskrig.

Leszczylski sier at vitner så at flyet styrtet i januar 1945. Det styrtet gjennom tykk is. Man har altså lenge visst at det lå et fly der.

- Inntil nå har vannstanden hindret i å søke, og det var ingen som var villige til å gå inn i denne sumpen, sier Leszczylski.

Jødiske funn Jødiske gravsteiner er også funnet. De er funnet der brua Poniatowski var. Den ble sprengt av tyskerne under Warszawa-oppstanden i 1944, og ble gjenoppbygget etter krigen.

- Det er ingen ende på Vistulas hemmeligheter. De er overalt, sier Jonny Daniels fra Jødisk forening til The Guardian. Han finner deler av gravsteiner med hebraisk inskripsjon i elvemudderet. Gravsteinene er trolig fra gravplassen Bródno i bydelen Praga i Warszawa, øst for Vistula. På gravplassen var engang 300 000 jødiske gravmonumenter. Nå er det 3000 igjen. Rundt 90 prosent av Polens tre millioner jøder fra før 2. verdenskrig ble drept i Hitlers jødeutryddelser.

2. verdenskrig var en stor ulykke også for polakkene. I 1939 ble Polen delt for 3. gang etter å ha blitt spist opp av Russland og Preussen i 1795. Det var Stalin og Hitler som fant hverandre i en strategisk allianse i 1939, og laget en ikkeangrepspakt som gjorde at Hitler rykket inn i Polen fra vest i september 1939, og startet 2. verdenskrig, og Stalin rykket inn i Polen fra øst to uker etterpå, og tok det som etter avtalen var «hans». Det er restene av denne dramatiske historien som nå graves opp fra Vistulas bunn.

JEG FANT :Jonny Daniels fra Jødisk forening med fragmenter av en jødisk gravstein. AP PHOTO / VANESSA GERA / NTB SCANPIX
JEG FANT :Jonny Daniels fra Jødisk forening med fragmenter av en jødisk gravstein. AP PHOTO / VANESSA GERA / NTB SCANPIX Vis mer