Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Washington Post: Visejustisminister truet med å trekke seg etter sparkingen av FBI-direktøren

Misfornøyd med at hans notat ble brukt som begrunnelse for å sparke James Comey.

MISFORNØYD: Visejustisminister Rod Rosenstein (bildet) skrev til sin sjef, justisminister Jeff Sessions, at han «ikke kan forsvare Comeys håndtering av serversaken». Det skal ha blitt brukt som begrunnelse til å sparke FBI-sjefen. Foto: AP Photo / J. Scott Applewhite / NTB scanpix
MISFORNØYD: Visejustisminister Rod Rosenstein (bildet) skrev til sin sjef, justisminister Jeff Sessions, at han «ikke kan forsvare Comeys håndtering av serversaken». Det skal ha blitt brukt som begrunnelse til å sparke FBI-sjefen. Foto: AP Photo / J. Scott Applewhite / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs visejustisminister Rod J. Rosenstein truet med å trekke seg etter at hans notat ble brukt som begrunnelse til å sparke FBI-sjefen, skriver Washington Post.

President Donald Trump hadde allerede tatt avgjørelsen om å si opp James Comey, sier en kilde til avisen.

Notat fra Rosenstein

Notatet det handler om er et som ble sendt fra Rosenstein til justisinister Jeff Sessions.

«Jeg kan ikke forsvare FBI-direktørens håndtering av konklusjonen i etterforskningen av Clintons epost, og jeg forstår ikke hvorfor han nekter å akseptere den nesten universelle enigheten om at han tok feil. Omtrent alle er enige i at direktøren gjorde avlorlige feil - det er en av de få tingene som forener folk med forskjellige perspektiver», het det i brevet fra Rosenstein, der han konkluderte på følgende måte:

««Måten direktøren håndterte konklusjonen av etterforskningen på var gal. Som et resultat av det er det lite sannsynlig at FBI vil gjenvinne offentlighetens tillit og Kongressens tillit før det er en direktør som forstår omfanget av feilene og lover å aldri gjenta dem. Men siden direktøren nekter å innrømme sine feil, kan vi ikke forvente at han vil implementere de nødvendige endringene».

Rosensteins brev førte til at justisminister Sessions sendte et brev til president Trump, der han anbefalte at Comey ble sparket.

Da Trumps rådgiver Kellyanne Conway ble presset av CNNs Anderson Cooper på tidspunktet for sparkingen, brukte hun Rosensteins vurderinger som grunn.

- Jeg tror vi må peke på Jeff Session anbefaling, som bygger på Rod Rosensteins brev, sa Conway.

Hun pekte på at Rosenstein tiltrådte for kun to uker siden, og at han dermed ikke har kunne gjøre noe før nå.

Var sint

Uttalelser fra mer enn 30 ansatte i Det hvite hus, Justisdepartementet og Capitol Hill tyder på at presidenten var sint fordi Comey ikke ville støtte påstanden hans om at president Barack Obama hadde avlyttet Trumps kontorer.

Han skal også har vært rasende fordi Comey brukte mye tid på Russland-granskingen fremfor å etterforske lekkasjer til journalister.

Flere amerikanske medier meldte onsdag at Comey i forrige uke ba justisdepartementet om betydelig mer ressurser til Russland-granskningen.

Det skjedde i et møte med Rosenstein, mannen som skrev notatet som ble brukt til å begrunne Trumps avgjørelse om å sparke Comey, ifølge en rekke ikke navngitte tjenestemenn.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!