Water!

Mangelen på reint vann er det største problemet ved sjukehuset i Umm Qasr. Mange sliter med diaré.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UMM QASR (Dagbladet): Pasientene står i kø både inne i og utenfor kontoret til legen Mohammed al-Mansouri mens han snakker med oss. Han er direktør for sjukehuset i byen Umm Qasr.

Byen har landets eneste dypvannshavn og brukes derfor som innskipingshavn for mesteparten av nødhjelpen til Irak. Men hjelpen har knapt kommet i gang ennå. Sjukehuset hadde i går ettermiddag ikke fått en dråpe vann på tre døgn. Og nå og da ser og hører vi fremdeles geværskudd og granater rundt byen.

- De første dagene av krigen hadde vi et trettitall sårede og fem døde. En av de døde lå seks timer og blødde i hjel i gata den første dagen. Soldatene nektet oss å hente ham i ambulanse, sier al-Mansouri.

Alle spør etter vann

Overalt i byen spør ungene etter vann, ja, noen voksne også. «Water», det engelske ordet for vann, er øyensynlig det eneste engelske ordet alle i byen har lært seg i krigens første dager.

Men okkupasjonsstyrken her har fått i gang utdeling av vann fra tanker og tankbiler. Folk sykler rundt med store kanner bakpå, eller de triller vanndunkene på kjerrer. Fremdeles er de fleste av de opprinnelig rundt 40000 innbyggerne, et antall som krigen har økt kraftig, så redde for utlendinger at mange ikke vil fotograferes når de henter vann.

- Folk sier for det meste at invasjonsstyrkene lovte oss mye hjelp av mange slag. Men vi har ikke fått noe av dem ennå, sier legen forsiktig.

Sjukehuset har imidlertid ikke fått vann i kranene.

- Vi har ikke fått en dråpe på tre døgn, men britene har lovt oss vann i dag, sier al-Mansouri.

- Mangler strøm

- Byen mangler også elektrisk strøm, men her har vi en generator, så det går bra. Vi greier oss ellers bra, sier Mansouri.

Sjukehuset i Umm Qasr har 31 senger. I går kom det rundt 200 pasienter på formiddagen og 50- 60 på ettermiddagen. Noen kommer helt fra områdene rundt Basra, fem- seks mil unna.

- Vi har ikke akutte skader lenger. Folk lider snarere av «sommersjukdommer» som kommer med varmen og tørken, og så er det diaré på grunn av ureint vann, sier Mohammed al-Mansouri.

SYKE AV UREINT VANN: I går besøkte 250 pasienter sykehuset i Umm Qasr. Mange av dem var blitt syke etter å ha drukket ureint vann.