<strong>SMARTINGER:</strong> Programleder Alex Trebek (fra venstre) poserer med Ken Jennings, datamaskinen Watson og Brad Rutter. Konkurransen ble avsluttet for en måned siden, men sendes på TV i disse dager. Premien er en million dollar, men foreløpig har verken noen av de menneskelige deltagerne eller Watson avslørt vinneren. Foto: AP Photo/Jeopardy Productions, Inc./Scanpix
SMARTINGER: Programleder Alex Trebek (fra venstre) poserer med Ken Jennings, datamaskinen Watson og Brad Rutter. Konkurransen ble avsluttet for en måned siden, men sendes på TV i disse dager. Premien er en million dollar, men foreløpig har verken noen av de menneskelige deltagerne eller Watson avslørt vinneren. Foto: AP Photo/Jeopardy Productions, Inc./Scanpix Vis mer

Watson er like stor som ti kjøleskap og spiser leksikon til frokost

Spiller Jeopardy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I 1997 slo IBMs supermaskin Deep Blue regjerende verdensmester i sjakk, Gary Kasparov, over seks partier. Det markerte en milepæl for computerintelligens.

Siden den gang har sjakkprogrammer som kan kjøres på helt vanlige hemme-PCer blitt så gode at de slår Magnus Carlsen og de andre sjakkheltene uten større problemer.

Dataprogrammene har til og med fått sin egen konkurranse, der de spiller mot hverandre med flere tusen spente deltakere.

Stor «mann» Nå forsøker IBM å nå en ny milepæl i nok et forsøk på å dytte grensene for hva en datamaskin kan gjøre. Datamaskinen Watson møtte for en måneds tid siden de to beste Jeopardy-deltagerne i historien, denne uka sendes programmene på TV.

Årsaken til at IBM har valgt Jeopardy som konkurranseform er at kunnskapsspillet er svært vanskelig for maskiner å mestre, siden svarene man blir presentert og skal finne riktig spørsmålet til, ofte er svært «menneskelige». Dobbeltmeninger, ordspill og sære referanser kjennetegner konkurransen.

Watson er en superdatamaskin og er satt sammen av en rekke prosessoer. Den er like stor som ti kjøleskap og inneholder enorme mengder menneskelig kunnskap.

Dønn likt I går ble første program av tre sendt i USA og ligger menneskeheten godt an. Brad Rutter, tidenes mestvinnende Jeopardy-vinner (3,2 mill. dollar), ligger likt med Watson. Begge har vunnet 5000 dollar.

Ken Jennings, den andre pustende deltakeren, vant 74 Jeopardy-runder på rad, men ligger på en trøstesløs sisteplass med kun 2000 dollar.

Watson ledet imidlertid stort tidlig i spillet med 4000 dollar, mens både Rutter og Jennings sto med 200 dollar hver. Rutters sluttspurt sørget imidlertid for at spenningen lever i beste velgående før de to siste rundene.

Eksempler fra Jeopardy-finalen

• Svar: 4-letter word for a vantage point or a belief.

Spørsmål: What is a view? (Rutter, menneske)

• Svar: 4-letter word for the iron fitting on the hoof of a horse or a card-dealing box in a casino.

Spørsmål: What is a shoe? (Watson, datamaskin)

• Svar: Stylish elegance, or students who all graduated in the same year.

Feil spørsmål: What is chic? (Watson, datamaskin)
Riktig spørsmål: What is class? (Rutter, menneske)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer