Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«We want peace»

Den første gruppen med vestafrikanske fredsstyrker har ankommet Liberia til stor jubel blant de sivile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge CNN.com var det første gruppen gjorde å plassere ut styrker som sikrer Roberts internasjonale flyplass, som ligger cirka seks mil utenfor hovedstaden Monrovia, mens et andre helikopter landet med enda en gruppe nigerianske soldater.

Liberianske sivile klarte ikke holde seg i ro idet et pansret militærkjøretøy rullet ut av et av flyene, og horder av mennesker brøt sikkerhetssperringene mens de stormet mot troppene.

«Vi vil ikke ha mer krig. Vi vil ha fred», ropte folkemengden, og på et tidspunkt løftet de oberst Emeka Onwuama Egbu opp på skuldrene sine.

Ønskes velkommen

Opprørsleder Sekou Damate Conneh sier at hans gruppe (LURD) ønsker de nye fredsstyrkene velkommen og at de er klar til å forlate sine posisjoner så snart Vest-afrikanerne var på plass.

- Vi er veldig, veldig glade og vi er klar til å ønske dem velkommen, og vi kommer til å samarbeide. Vi ønsker at de sivile skal få beskyttelse. Vi er klar til å trekke oss tilbake, sa Conneh.

Liberias president, Charles Taylor, har tidligere sagt han vil gå av den 11. august klokka 11:59 på formiddagen (lokal tid), men Conneh sier til CNN at han ikke stoler på presidentens løfter.

- Han har sagt han kommer til å forlate landet ved flere anledninger, men det har enda ikke skjedd. Denne gang er vi likevel meget glad for at en internasjonal styrke er på liberiansk jord, sier Conneh, som la til at LURD frivillig vil legge ned våpnene sine så snart en midlertidig leder har erstattet Taylor.

3000 mann

Det er ventet at fredsstyrken vil nå en samlet størrelse på 3000 soldater. Skip fra den amerikanske marinen ligger forankret utenfor kysten til Liberia og rundt 2000 mann venter på ordre om å fungere som «støtte» for vestafrikanerne.

President Bush har likevel ikke tatt noen avgjørelse om hvorvidt denne støtten også vil gjelde det som skjer innenfor Liberias grenser.

Hundrevis av sivile er drept i Liberia i løpet av to uker med kontinuerlige kamper, og titusenvis er på flukt i sitt eget land.

JUBEL: Fredsstyrkene ble tatt imot av en jublende liberiansk folkemengde.