Webster bekymret foran meklingsinnspurten

Seint i går kveld kom de første pengekravene på bordet i frontfag-meklingen, i påvente av regjeringens innspill om lovfestet tjenestepensjon. Riksmeklingsmann Reidar Webster er bekymret foran innspurten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det har vært en lang og strevsom dag. Men jeg har en nyhet som det er smell i. Det er kommet krav på generelt tillegg og lavlønnstillegg, sa Webster i et møte med et knippe pressefolk da partene tok kvelden seint i går.

Kravene fra Fellesforbundet til Teknologibedriftenes landsforening (TBL) og Byggenæringens Landsforening (BNL) er delt i to, med et kronetillegg på 1,25 i timen for arbeidstakere som har lokale forhandlinger, mens det er 1,75 for dem som bare omfattes av sentrale oppgjør.

I tillegg vil Fellesforbundet ha et lavlønnstillegg på 50 øre for bedrifter som har et lavere lønnsnivå enn 119,21 per time.

- Stort stykke arbeid

Webster har håp om å få meklingen i havn før fristen i natt, men sier det hele ser vanskelig ut.

- Det er et stort stykke arbeid som gjenstår, det bekymrer meg litt, sier han.

Kravene fra Fellesforbundet til Teknologibedriftenes landsforening (TBL) kom først på bordet flere timer etter at partene hadde blitt enige om formuleringene i brevet de sendte til statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) tidligere på kvelden.

Verken Webster eller partene vil kommentere innholdet i brevet, men det er på det rene at partene ber regjeringen om en lovfesting av tjenestepensjon, slik at dette spørsmålet kan løftes ut av meklingen.

Pensjonsbrevet ble varslet da partene møtte arbeidsminister Morten Andreas Meyer (H) mandag, men partene trengte hele tirsdag til å bli enig om formuleringene i brevet, helt ned til tegnsettingen.

Da brevet ble sendt til Regjeringskvartalet var Bondevik reist hjem, men regjeringen har varslet at de kommer med et svar så tidlig som mulig onsdag.

- Regjeringen vil svare på en konstruktiv måte som vi håper vil bidra til å bringe oppgjøret i havn, sa finansminister Per-Kristian Foss (H) til NTB i går.

Hele næringslivet har til nå vært negativ til lovfestet tjenestepensjon, men mandag snudde NHO og Teknologibedriftenes Landsforening (TBL). Denne kuvendingen åpnet opp for brevet til Bondevik.

- Det blir det spennende å se hva slags svar statsministeren presterer, sier Webster.

Tre problemområder/MEL>Riksmeklingsmannen skisserer opp tre hovedproblemstillinger for dagens innspurt.

Først og fremst venter partene på de signalene regjeringen vil gi om tjenestepensjon - om det blir en lovfestet ordning og når den eventuelt kan komme.

Deretter venter intense forhandlinger om kronetilleggene som kom på bordet tirsdag kveld.

Det tredje punktet er krav knyttet til de enkelte av de tre tariffavtalene det forhandles om, deriblant offshoretillegg.

- Det er ganske mange krav, og mange er det krutt i, konstaterer Webster.

Kan bli storstreik


Partene setter seg sammen igjen klokka 10 i dag, og vil trolig holde på til fristen går ut ved midnatt. Er partene fortsatt uenige kan forberedelsene til påskeferie bli erstattet av storstreik for 47 000 arbeidstakere i industrien, byggebransjen og tekstilbedriftene.

En streik i dette oppgjøret vil trolig forplante seg videre til de to andre oppgjørene som er til mekling med frist dagen etter.

Strander meklingen mellom Hotell- og restaurantarbeiderforbundet og Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL), kan for eksempel påskeferien til hundrevis av nordmenn bli rammet.

Medlemmer ved 13 hoteller og restauranter vil eventuelt bli tatt ut i streik i første omgang, deriblant ved Oppdal Turisthotell, Pers Hotell på Gol og Skeikampen Høifjellshotell i Gausdal.

Men den bekymrede optimisten Webster tror det scenarioet kan unngås.

- Det nytter ikke å være meklingsmann hvis man ikke er optimist, fastslår han.

(NTB)

RIKSMEKLINGSMANN: Reidar Webster.