Weinsteins marerittuke - og tøffeste kamp

I retten venter mannen som har gjort bekjempelse av seksulaforbrytelser til sin viktigste kampsak.

OVERGIR SEG: Harvey Weinstein har overgitt seg til politiet i New York, melder nyhetsbyrået AP. Tidlig fredag morgen New York-tid ankom han politistasjonen. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En gang virket det som alt Harvey Weinstein (66) tok i, ble til gullbelagte Oscar-statuetter. Men helt siden i fjor høst har filmmogulen mistet både selskapet, familien og sitt gode navn og rykte.

Om han nå skal unngå en straff på inntil 25 år, må han overvinne statsadvokaten som kan bli hans verste fiende.

For ei uke siden holdt skuespilleren Asia Argento en ordentlig tordentale under filmfestivalen i Cannes. Før metoo-kampanjen var han kongen av festivalen, nå spørs det om vi aldri ser ham der igjen.

- Jeg ble voldtatt av Harvey Weinstein i 1997 her i Cannes. Jeg var 21 år og denne festivalen var hans jaktmark, sa Argento og la til:

- Jeg ønsker å dele en spådom: Harvey Weinstein vil aldri ønskes velkommen hit igjen. Han kommer til å leve i skam, utstøtt av et miljø som en gang omfavnet ham og dekket over lovbruddene hans.

Om ikke annet, var det bare et forvarsel på hva som ventet ham.

Siktelsen

Fredag valgte nemlig 66-åringen å overgi seg til politiet i New York. Etter et rettsmøte ble han løslatt mot en kausjon på én million dollar, mot at han går med elektronisk fotlenke og ikke reiser utenfor delstatene New York og Connecticut.

Så ble han siktet for voldtekt, kriminell seksuell handling, seksuelt misbruk og seksuell trakassering overfor to kvinner. Hendelsene fant sted i 2004 og 2013.

Det er fortsatt ikke offentlig kjent eksakt hvilke hendelser det dreier seg om, men CNN skriver at hendelsen fra 2004 dreier seg om skuespilleren Lucia Evans anklage om at Weinstein skal ha tvunget henne til å utføre oralsex på ham.

Knallhard beskrivelse

Aktor i rettsmøtet på Manhattan i New York, Joan Illuzzi-Orbon, var knallhard i beskrivelsen av Weinstein.

- Den siktede brukte sin posisjon, penger og makt til å lure unge kvinner inn i situasjoner hvor han kunne misbruke dem seksuelt.

Weinsteins advokat, Benjamin Brafman, sier at Weinstein vil erklære seg ikke skyldig når den tid kommer.

For Weinstein var dette en marerittuke, mens for flere av varslerne var dette en etterlengtet seier - med bismak. Skuespilleren Rose McGowan var en av dem som reagerte både med glede, og usikkerhet rundt framtida.

- Jeg og så mange andre Weinstein-ofre hadde gitt opp håpet om å se ham bli holdt strafferettslig ansvarlig for sine handlinger. I dag er vi ett skritt nærmere rettferdighet, skrev hun på Instagram før hun videre uttrykte usikkerhet om hvordan saken vil gå for seg i et «flyktig» rettssystem.

- Umulig sak å vinne

Andre har derimot ingen tro på at Weinstein kan komme seg unna dette. Med anklager om seksuell trakassering fra over 80 kvinner - som gjorde ham til selve grunnen til at kvinner verden over samlet seg og sa at nok var nok - er dette ventet å bli en av de mest profilerte rettssakene om seksuallovbrudd noensinne.

- Jeg tror denne saken er umulig å vinne for Benjamin Brafman [Weinsteins advokat], sier jussprofessor Bennet Gershman til Variety og begrunner:

- Weinstein har blitt en frontfigur for seksuelle overgrep. Han er den mest utskjelte seksualforbryteren i manns minne. Det finnes så mange grunner for Weinstein til å unngå en rettssak og inngå forlik, sier professoren.

Det er selvfølgelig altfor tidlig å si hvordan denne saken vil utvikle seg, det eneste som er sikkert er at vi har mye mer i vente. Om Weinstein dømmes for det han er siktet for, risikerer han inntil 25 års fengselsstraff. Om han frikjennes, venter en horde med sivile søksmål, tror advokat og ekspert i krisehåndtering, Richard Levick.

- Han er ikke noe enklere å redde enn Bill Cosby, sier han til CNN.

HUN BLE VOLDTATT: Den norske skuespilleren Natassia Malthe hevder hun ble voldtatt av Harvey Weinstein i 2008. Hun fortalte dette på en pressekonferanse i New York onsdag kveld, sammen med sin advokat Gloria Allred. Video: CNN / Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Weinsteins største utfordring

En av de hardeste nøttene å knekke for Weinstein og advokatene hans, er statsadvokaten Cyrus R. Vance Jr. Da han for ni år siden stilte til valg, lovte han å straffeforfølge seksuallovbrudd aggressivt - nå ser han ut til å stå ansikt til ansikt med karrierens mest definerende øyeblikk.

Ifølge The New York Times har oppfølgingen av akkurat det løftet blitt heftig debattert. På den ene siden har han fått skryt for å ta opp kampen mot menneskehandel av mindreårige som blir utnyttet til prostitusjon, mens på den andre siden har han fått kritikk for å stenge en sak mot en fransk politiker som var siktet for overfallsvoldtekt i 2011.

Men den hardeste kritikken, er nok den han har fått nå nylig. For i 2015 stengte han en etterforskning mot nettopp Harvey Weinstein, på grunn av manglende bevis. Derfor blir dette mest sannsynlig en prestisjesak for Vance Jr.

- Verden kommer til å se om han har lært leksa si, sier direktør i organisasjonen Women's Justice NOW.

Foreløpig gjør Weinstein som han har gjort i alle år - nekter for all from for seksuell kontakt uten samtykke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer